Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτές στα μεγάλα αστικά κέντρα - Πλεόνασμα γιατρών


Πλεόνασμα σε γιατρούς, αλλά όχι και σε νοσηλευτικό προσωπικό, εμφανίζει η χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, ενώ οι νοσηλευτές σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ψάχνονται με το "κυάλι", δεν ισχύει το ίδιο για επαρχιακές πόλεις όπου βρίθει νοσηλευτών.

Αναλυτικότερα, στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι ο αριθμός των ιατρών βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων στην Ελλάδα εμφανίζεται ως ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ αγγίζοντας τους 5.56 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες μέλη του οργανισμού για το ίδιο έτος υπολογίζεται στους 3.16 ιατρούς ανά 1000 κατοίκους .
Αντίθετα, ο αντίστοιχος λόγος για το νοσηλευτικό προσωπικό αντικατοπτρίζει την έντονη δυσαναλογία των δυο κατηγοριών επαγγελματιών υγείας καθώς μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση αριθμώντας 3.4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους έναντι 8.7 στις χώρες του Οργανισμού .

Ταυτόχρονα, η εκτίμηση του δείκτη "νοσηλευτές ανά κλίνη" κατατάσσει την χώρα σε μια από τις τελευταίες θέσεις στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς ο δείκτης παίρνει τιμή 0,67 όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στους 2,03 νοσηλευτές ανά κλίνη. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με το δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός κλινών της χώρας ανά 1.000 κατοίκους βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ υποδηλώνει ότι σε σημαντικό βαθμό τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρα αντιμετωπίζουν θέματα υποστελέχωσης νοσηλευτικού προσωπικού.





Αντίθετα με τους ιατρούς, όπου συγκεντρώνονται σε περιοχές υψηλού βιοτικού επιπέδου και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, οι νοσηλευτές δεν φαίνεται να ακολουθούν το νόμο αυτό, καθώς η υψηλότερη συγκέντρωση νοσηλευτών εμφανίζεται στο νομό Ιωαννίνων, Άρτας, Έβρου και Κιλκίς και όχι στα αστικά κέντρα της χώρας. Παρά ταύτα, περιοχές όπως Κυκλάδες και Εύβοια εμφανίζουν τη χαμηλότερη συγκέντρωση νοσηλευτών αριθμώντας λιγότερους από 2 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. 
Mε "καζάνι που βράζει" μοιάζει η κατάσταση στους κόλπους των νοσηλευτών ενόψει της διαδικασίας αξιολόγησής τους που έχει εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Την πεποίθηση ότι οι συνάδελφοί τους νοσηλευτές θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αξιολόγησης σημειώνει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.). Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στα δημόσια νοσοκομεία, η ΠΑΣΟΝΟΠ αναφέρει ότι, είναι κοινώς παραδεκτό ότι η υποστελέχωση αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας, τονίζοντας ότι οι αναλογίες Νοσηλευτών- ασθενών στην Ελλάδα, ούτε καν με αναλογίες τριτοκοσμικών χωρών μπορούν να συγκριθούν. 




Δ. Καραγιαννοπούλου, REPORTER