Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Καλλιέργεια λυκίσκου

Κέρδη από τον «πράσινο χρυσό»

Σε ικανοποιητικά κέρδη «κερνάει» τους Ελληνες παραγωγούς η καλλιέργεια του λυκίσκου, του φυτού που αποτελεί βασικό συστατικό της µπίρας, καθώς της δίνει γεύση, άρωµα και αφρό. Τα έσοδα µετά τον πρώτο χρόνο καλλιέργειας διαµορφώνεται στα 2.000 µε 2.800 ευρώ το στρέµµα, ενώ η απόσβεση της αρχικής επένδυσης -περί τα 1.600 ευρώ το στρέµµα- γίνεται σε βάθος χρόνου, καθώς ο λυκίσκος είναι πολυετές φυτό.

Κέρδη από τον «πράσινο χρυσό» 

Ωστόσο η καλλιέργεια του λυκίσκου υστερεί σηµαντικά στη χώρα µας, παρότι το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα και τα ελληνικά εδάφη είναι ιδανικά για την ανάπτυξή του.

Ο λυκίσκος είναι ένα αρωµατικό - φαρµακευτικό φυτό, µε αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Ως αρωµατικό φυτό ο λυκίσκος αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της µπίρας. Είναι αυτό που προσδίδει το άρωµα, την πικρή γεύση -η οποία εξισορροπεί τη γλυκύτητα της βύνης- και τον πλούσιο αφρό της.

Αν και χρησιµοποιείται σε µικρές ποσότητες -περίπου 300 γραµµάρια ξηρών ανθέων ανά 1.000 λίτρα µπίρας-, ο λυκίσκος έχει τη δύναµη να επηρεάσει τη γεύση, το άρωµα και τον βαθµό πικράδας της µπίρας. Περιέχει διάφορες ουσίες όπως ρητίνες, λυκισκέλαιο και πολυφαινόλες, µερικές από τις οποίες λειτουργούν αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας την µπίρα από την οξείδωση.

Κέρδη από τον «πράσινο χρυσό» 

Είναι πολυετές φυτό, που ζει και καρποφορεί µέχρι και 20 χρόνια.

Ο λυκίσκος από το δεύτερο έτος αποδίδει 200-250 κιλά το στρέµµα, ενώ κατά τα επόµενα µπορεί να φτάσει τα 300-400 κιλά το στρέµµα. Τα είδη του φυτού είναι πολλά, ωστόσο µόνο ένα, ο «Humulus Lupulus», χρησιµοποιείται στη ζυθοποιία, ενώ οι ποικιλίες του χωρίζονται σε δύο µεγάλες οµάδες, τον αρωµατικό λυκίσκο που χρησιµοποιείται ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τον λυκίσκο που αποδίδει πικράδα και που χρησιµοποιείται πολύ στις ΗΠΑ.

Πολύ σηµαντικός παράγοντας για να είναι αποδοτική η καλλιέργεια του λυκίσκου είναι η σωστή διαχείριση του νερού από τις αρχές της άνοιξης µέχρι την περίοδο του φθινοπώρου, δηλαδή σε ολόκληρη την περίοδο που το φυτό βρίσκεται σε µία ταχεία αναπτυσσόµενη φάση και η έλλειψη νερού σε αυτά τα κρίσιµα στάδια µπορεί να έχει επιζήµιες συνέπειες.

Ο λυκίσκος είναι πολύ απαιτητικός σε νερό, γι' αυτό θα πρέπει να αρδεύεται τακτικά, ειδικά µε την άνοδο των θερµοκρασιών. Η έλλειψη του αρδευτικού νερού είναι καταστροφική γι' αυτήν την καλλιέργεια.

Η παραγωγή

Σε σύγκριση µε άλλες πολυετείς καλλιέργειες, τα φυτά του λυκίσκου αποδίδουν συνεχώς µε σταθερές αποδόσεις, αν τηρούνται οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές. Ο λυκίσκος από το δεύτερο έτος αποδίδει 200-250 κιλά το στρέµµα, ενώ κατά τα επόµενα µπορεί να φτάσει τα 300-400 κιλά το στρέµµα. Υπολογίζεται ότι για την παραγωγή χιλίων λίτρων µπίρας απαιτούνται 0,3 κιλά ξηρών ανθέων λυκίσκου.

Η καλλιέργεια του λυκίσκου έχει ένα σηµαντικό κόστος για την υψηλή υποστύλωση των φυτών, αλλά η απόσβεση του κόστους αυτού γίνεται σε µία περίοδο 15 ετών λόγω του ότι πρόκειται για φυτό πολυετές.

Σύµφωνα µε στοιχεία που προέρχονται από τη Γαλλία, το κόστος της υποστύλωσης του λυκίσκου ανέρχεται σε 1.300 ευρώ/στρέµµα, ενώ το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας είναι 300 µε 400 ευρώ το στρέµµα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου