Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Πώς να βρείτε δουλειά ως Μηχανικός στο Κατάρ

Είστε Μηχανολόγος Μηχανικός, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Αρχιτέκτονας, Πολιτικός Μηχανικός, Διακοσμητής εσωτερικών χώρων (στα εργοτάξια έχουν παρόμοιες αρμοδιότητες με Μηχανικούς), Μηχανικός Περιβάλλοντος, Μηχανικός πετρελαίου και φυσικού αερίου ή Project Manager; Εάν η απάντηση σας είναι θετική και ψάχνετε για μια θέση εργασίας στο Κατάρ, τότε αυτή η ανάρτηση είναι για εσάς! Μακάρι να είχα αυτό τον οδηγό όταν για πρώτη φορά έψαχνα δουλειά στο Κατάρ! Το πόστ είναι λίγο μεγάλο, καθώς είναι λεπτομερές, διαβάστε το όλο εάν θέλετε να έχετε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Διαφορετικά, η λίστα με τις εταιρείες είναι προς το τέλος.
Επιτρέψτε μου να σας πω λίγα πράγματα για τον εαυτό μου και το επάγγελμά μου. Είμαι απο την Ναύπακτο, είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός και έχω εργαστεί στο Κατάρ ως σχεδιάστρια CAD, Μηχανολόγος Μηχανικός (κυρίως σε εργοτάξια) και Βοηθός Project Manager για 9 χρόνια σε τρείς εταιρείες (Καταριανή, Βρετανική και Αυστραλέζικη). Επέλεξα να εγκαταλείψω την χώρα πριν από 1.5 χρόνο.
Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι, ότι αν θέλετε πραγματικά να βρείτε μια θέση εργασίας στο Κατάρ, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκεί έξω. Η Ντόχα θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και οι κατασκευές βρίσκονται στην άνθησή τους. Αυτή την στιγμή τα μεγάλα έργα είναι το Μετρό, η πόλη του Lusail και τα διάφορα στάδια που είναι όλα υπό κατασκευή.
Αν είστε αποφασισμένοι, σίγουρα θα βρείτε, αλλά εξαρτάται από την συμπεριφορά σας, τις γνώσεις και τη δέσμευσή σας, αν θα περάσετε το διάστημα δοκιμαστικής περιόδου και υπογράψετε συμβόλαιο. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν έχετε υπογράψει συμβόλαιο, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο να χάσετε τη δουλειά σας, όπως η ύφεση (ω ναι υπάρχει στο Κατάρ επίσης), η έλλειψη έργων που διαχειρίζονται διάφορες εταιρίες ή άλλων ανεπιθύμητων συμβάντων όπως η συμπεριφορά. Να ξέρετε ότι στις σοβαρές εταιρίες, οι φωνές, τσακωμοί και κάθε είδους διαπληκτισμοί δεν έχουν θέση. Μπορείτε να χάσετε για αυτόν ακριβώς τον λόγο την θέση σας. Ο Πελάτης ενός έργου μπορεί να ζητήσει απο την εταιρία σας να εγκαταλείψετε αμέσως την χώρα χωρίς να προλάβετε πείτε κύμινο. Έχει συμβεί σε συναδελφό μου, στο έργο μου και η διορία που του δόθηκε ήταν μόλις δύο μέρες.  
Γενικές Πληροφορίες:
  • Πολύ Βασικό – To πτυχίο Bachelor Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι είναι η ελάχιστη απαίτηση για να λειτουργήσετε ως Μηχανικός στο Κατάρ. Χαμηλότερα του Bachelor πηγαίνετε στην κατηγορία των εργατών, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών κλπ, στα οποία θα έχετε πολύ ανταγωνισμό με τους εργαζόμενους απο τις Ασιατικές χώρες, οι οποίοι θεωρούνται ως χαμηλόμισθοι. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις θέσεις θα προτιμήσουν έναν εργαζόμενο από αυτές τις χώρες παρά από την Ευρώπη,Αμερική, Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία. Εκτός και έαν δουλέψετε σε Ελληνικές εταιρείες, που και εκεί πιστέυω τα πράγματα είναι παρόμοια. 
  • Από το 2013, όλοι οι μηχανικοί απαιτούνται να περάσουν τις εξετάσεις του UPDA και να εγγραφούν ως Μηχανικοί στο Κατάρ, προκειμένου να συνεχίζουν να εργάζονται νόμιμα στην χώρα. Είναι μια αρκετά μεγάλη διαδικασία. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ: Qatar-UPDA-Registration-Procedure  και εδώ:mmup-engineer-registration-upda (η εταιρεία σας θα σας ενημερώσει επίσης). 
  • Όλοι οι ομογενείς είναι υποχρεωμένοι να έχουν άδεια παραμονής /  βίζας προκειμένου να εργαστούν στο Κατάρ.
  • Υπάρχουν τρία σενάρια αναζήτησης 1. Είτε είστε ήδη στην χώρα, ψάχνετε για δουλειά και δέχεστε να προσληφθείτε ως εγχώριο δυναμικό (Χάνετε όλα τα οφέλη!) 2. Είτε είστε πάλι ήδη στην χώρα, ψάχνετε για δουλειά και δέχεστε πρόσληψη ως ομογενής, φεύγετε δηλαδή από την χώρα και ξαναεπιστρέφετε  (Κερδίζετε όλα τα οφέλη!) 3. Ψάχνετε για δουλειά από την Ελλάδα και προσλαμβάνεστε πάλι ως ομογενής (με όλα τα οφέλη και πάλι).
  • Όσον αφορά τα οφέλη που ανάφερα παραπάνω. Εάν προσληφθείτε ως ομογενής, η εταιρεία σας είναι υποχρεωμένη να σας πληρώσει το εισιτήριο από την Ελλάδα στο Κατάρ, διαμονή για τους πρώτους μήνες (2-3 ή περισσότερο ή λιγότερο εξαρτάται από την εταιρεία) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επίδομα αποσκευών. Σε περίπτωση, που έχετε αποφασίσει να παραιτηθείτε ή σας απολύσουν η εταιρεία θα σας πληρώσει το εισιτήριο πίσω στη χώρα σας και σε ορισμένες περιπτώσεις το επίδομα αποσκευών. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα οφέλη όπως κινητά, διαμονή, αυτοκίνητο, σχολικά έξοδα κλπ, ανάλογα με την εταιρεία σας. Εάν προσληφθείτε ως εγχώριο δυναμικό χάνετε όλα τα παραπάνω.
  • Νέος νόμος για την είσοδό, έξοδο και παραμονή των Ομογενών: Δείτε το άρθρο εδώ και διαβάστε το προσεκτικά. new-qatar-labor-law-the-entry-exit-and/23478.
  • Μισθοί. Είναι μια συλλογή από πολλών facts, όπως η εθνικότητα, έτη εμπειρίας, ειδικότητα και πολλά άλλα. Για περισσότερα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ : Salaries in Qatar, αλλά όλα εξαρτώνται από την εταιρεία και στην πραγματικότητα πάνω απ όλα, την εθνικότητα (Για την ίδια θεση, διαφορετικό μισθό θα πάρει ο Άγγλος, διαφορετικό ο Έλληνας κλπ).  Είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω μεγάλης ζήτησης, οι μισθοί έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, άρα μην συγκρίνεται τον μισθό κάποιου που βρίσκεται ήδη στην χώρα πολλά χρόνια με εσάς που μόλις πατήσατε το πόδι σας.
  • Οι ώρες εργασίας είναι σύμφωνα με το συμβόλαιό σας και τις απαιτήσεις του πελάτη. Επισήμως, στα κεντρικά γραφεία συνήθως είναι 8:00 – 5:00, 5 ημέρες την εβδομάδα, αλλά στα εργοτάξια εξαρτάται από τον φόρτο εργασίας, συνήθως 6 ημέρες την εβδομάδα για 8-10 ώρες την ημέρα ή και περισσότερο. Σε ορισμένα έργα μπορείτε να εργαστείτε για 5 ημέρες την εβδομάδα, βασικά είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη. Υπάρχει περίπτωση να δουλέψετε και σε ώρες εκτός ωραρίου, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της τελικών Ηλεκτρομηχανολογικών τέστ και κατά την διάρκεια του μπετό, θα πρέπει να είστε παρόντες ακόμη και την νύχτα. Κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού οι ώρες μειώνεται σε 6 ώρες την ημέρα, στις περισσότερες εταιρείες. (Κατά τον Καταριανό νόμο, ΟΛΕΣ οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν το σχετικό ωράριο ).
  • Προσέξτε σε τι εταιρεία θα καταλήξετε να δουλέψετε. Κατά την προσωπική μου γνώμη και εμπειρία καλύτερα να δουλεύετε σε μια καλή εταιρεία που θα σας αρέσει και θα είστε καλά και θα πληρώνεστε λιγότερο, παρά σε μια εταιρεία με καλύτερο οικονομικό πακέτο, που θα σιχτιρίζετε και θα σας φαίνεται βουνό κάθε μέρα πως θα πάτε στην δουλειά σας. Κακά τα ψέματα, εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με την εταιρία σας είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσετε στο Κατάρ!
  • Υπάρχουν γραφεία εύρεσης εργασίας (θα προσθέσω τη λίστα αργότερα) που δρουν ως αλυσίδα μεταξύ των εταιρειών και των εργαζομένων. Να είστε προσεκτικοί! ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΕΙ χρήματα για να σας βρουν δουλειά, συμβόλαια ή οποιοδήποτε άλλο λόγο, 100% είναι απάτη.
  • Το είδος σύμβασης εξαρτάται από το εάν έρθετε μόνος / μόνη σας στην χώρα ή με την οικογένειά σας. Μερικές εταιρίες παρέχουν βίζα και για τα μέλη της οικογένειάς σας. Οικογένεια δεν θεωρείται ο φίλος / φίλη, αρραβωνιαστικός / αρραβωνιαστικιά κ.λπ. ΜΟΝΟ παντρεμένοι, χωρισμένοι ή χήροι / χήρες.  Μην ξεχνάτε ότι είστε σε μια μουσουλμανική χώρα.
  • Η πλειοψηφία των εταιρειών έχουν μια δοκιμαστική περίοδο 3-6 μηνών. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, αν ο διευθυντής σας είναι ευχαριστημένος με την απόδοσή σας, τότε συγχαρητήρια! Το συμβόλαιό σας θα φτάσει για την υπογραφή σας. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, ο διευθυντής σας έχει το δικαίωμα να σας απολύσει ανά πάσα στιγμή μόνο με 1-2 ημέρες προειδοποίηση και το ίδιο ισχύει και για εσάς.
  • Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου είστε υποχρεωμένοι να περάσετε από την διαδικασία δακτυλικών αποτυπωμάτων και  check up υγείας (εξέταση αίματος για τον ιό HIV, ηπατίτιδα B και C, και προσυμπτωματικού ελέγχου για φυματίωση καθώς και ακτινογραφίες).
  • Ας υποθέσουμε ότι έχετε ήδη πετύχει στη συνέντευξη…Υπομονή. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί για τη βίζα σας καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από τον κύριο σπόνσορα. Κάθε εταιρεία που εδρεύει στο Κατάρ έχει έναν σπόνσορα απο πάνω της. Σημειώστε ότι ο κύριος χορηγός της κάθε εταιρείας έχει συγκεκριμένο αριθμό απο βίζες για κάθε επάγγελμα και το φύλο και είναι αυτός που δίνει την τελική έγκριση. Στην περίπτωσή μου, στην τελευταία εταιρεία μου έπρεπε να περιμένω περίπου 2.5 μηνες. Εάν ο κύριος σπόνσορας δεν δώσει άδεια για την βίζα σας ακόμα κι αν έχετε περάσει την συνέντευξη, δυστηχώς δεν θα πάρετε τη δουλειά. 
  • Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε Αραβικά, προκειμένου να δουλέψετε στην χώρα, τα Αγγλικά είναι ευρέως γνωστά σε όλες τις εταιρείες. Ναι χρειάζεται να μιλάτε καλά Αγγλικά εάν δουλέψετε σε ξένες εταιρίες. Έαν δεν γνωρίζετε την γλώσσα και σε Ελληνική εταιρία να δουλέψετε θα σας χρειαστούν για την καθημερινή σας διαβίωση. Αποφασίσατε να ξενιτευτείτε άρα καλό θα είναι να γνωρίζετε Αγγλικά και μην έρθετε έτσι, θα τα βρείτε μπαστούνια….
  • Η συνέντευξη για δουλειά γίνεται online ή στην εταιρεία. Προσωπικά δεν έχω εμπειρία από online συνεντεύξεις.
  • Στις μεγάλες εταιρείες η συνέντευξη διεξάγεται από περισσότερα από 1 άτομο. Στην τελευταία δουλειά μου είχα συνέντευξη με τέσσερα άτομα. HR, Project Manager, Μηχανολόγο Μηχανικό και Resident Engineer. Εκτός από τα παραπάνω, εάν προσληφθείτε ως Μηχανικός εργοταξίου κάθε φορά που η εταιρεία σας στέλνει σε ένα καινούργιο έργο θα πρέπει να σας εγκρίνει ο πελάτης, προκειμένου να εργαστείτε στο έργο. Ελέγχουν το βιογραφικό σας και σε ορισμένες περιπτώσεις ο πελάτης σας καλεί και σε συνέντευξη. 
  • Μπορείτε να χάσετε εύκολα τη δουλειά σας, αν η απόδοσή σας και η συμπεριφορά σας δεν είναι ικανοποιητική. Η Εργασία στο Κατάρ και ειδικά στα εργοτάξια τις περισσότερες φορές είναι σκληρή δουλειά, το κλειδί είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να σέβεσαι την διαφορετική κουλτούρα, τη θρησκεία τους και να είσαι ανοιχτόμυαλος. 
  •  Η υγεία και η ασφάλεια είναι νούμερο ένα προτεραιότητα στα εργοτάξια. Μπορείτε επίσης να χάσετε τη δουλειά σας, εάν δεν συμμορφώνεστε με τους κανόνες και τις διαδικασίες για την υγεία και την ασφάλεια του έργου. Έχω περίπτωση που σε ένα έργο μου, λόγω έλλειψης κατάλληλων μέτρων πέθανε ένας Ινδός εργάτης και ως αποτέλεσμα ο υπεύθυνος ανάδοχος Πολιτικός Μηχανικός απολύθηκε και τον τρέχανε στα δικαστήρια για πολύ καιρό. Ξέρω ότι αρκετοί θα πουν το γνωστό «Σιγά καλέ υπερβάλει», αλλά το κακό στο εργοτάξιο δεν αργεί να γίνει και να βρεθείτε μπλεγμένοι χωρις να το καταλάβετε. Εννοείται ότι δεν θα μπορείτε να φύγετε και απο την χώρα. 
  • Γυναίκες στα εργοτάξια. Κυρίες μου, θα ποστάρω ένα διαφορετικό άρθρο για εσάς. Συμβουλές, τα πράγματα που θα πρέπει να αποφύγετε, κανόνες «επιβίωσης» και πολλά άλλα, πολύ σύντομα. Κρατηθείτε συντονισμένες!
(Συνέχεια Παρακάτω)
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha

 Πώς μπορείτε να βρείτε δουλειά:

Σενάριο 1: Δεν βρίσκεται στη χώρα και τα οικονομικά σας, σας επιτρέπουν ένα ταξίδι. 
Η καλύτερη μου συμβουλή είναι απλή. Επισκεφθείτε τη χώρα και αρχίστε να ψάχνετε για δουλειά. Εάν έχετε έναν φίλο να σας φιλοξενήσει, τότε είστε τυχεροί! Σε αντίθετη περίπτωση, επενδύστε κάποια χρήματα για ξενοδοχείο και αρχίστε την ανεύρεση εργασίας, εκτυπώνοντας το βιογραφικό σας, επικοινωνήστε με τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν και ζητήστε τους συνέντευξη. Ναι αρκετές φορές, αυτό λειτουργεί στο Κατάρ! Μπορείτε να βγάλετε τουριστική βίζα κατά την άφιξη σας, για 1 μήνα και να την παρατείνετε για άλλους 1-2 μήνες.
Σενάριο 2: Δεν βρίσκεται στη χώρα και τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν ένα ταξίδι. 
       1. Συνδεθείτε με τις εταιρείες που θέλετε να εργαστείτε και αρχίστε να στέλνετε μειλ, ακόμη και αν δεν έχετε δει κάποιες ευκαιρίες στις ιστοσελίδες τους. Μην νομίζετε ότι είναι αδύνατό να βρείτε μια θέση εργασίας στο Κατάρ μέσω διαδικτύου. Είναι πολύ πιο δύσκολο βέβαια, αλλά είναι δυνατό. Μου συνέβη, καθώς και σε άλλα άτομα που ξέρω. 
       2.  Αν έχετε φίλους και γνωστούς στο Κατάρ ρωτήστε ΟΛΟΥΣ. Μηχανικούς και μη. Ακόμα και έαν σας πουν ότι δεν υπάρχει θέση ζητήστε τους, να δώσουν το βιογραφικό σας στο HR για τυχόν μελλοντικές ευκαιρίες. Ένας πρώην συνάδελφός μετακόμισε στο Ντουμπάι, όπου και έχασε τη δουλειά του. Μετά από 2 χρόνια επικοινώνησε μαζί μου και με ρώτησε εάν έχουμε θέσεις στην εταιρεία μου. Τον ενημέρωσα ότι δεν είχαμε, αλλά προσφέρθηκα να γράψω ένα email στο HR όπου και εστείλα το βιογραφικό του. Μετά από 1 μήνα, το HR επικοινώνησε μαζί του και πήρε την θέση! Βλέπετε;;; Ναι, μπορεί να συμβεί!
Σενάριο 3Είστε ήδη στη χώρα, λόγω του / της συζύγου σας ή ψάχνετε για κάποια άλλη δουλειά.Επικοινωνήστε και μιλήστε με εταιρίες, μιλήστε με φίλους, γνωστούς ακόμα και ξένους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Βρήκα την τελευταία δουλειά μου από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού μου. Μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες σας λοιπόν!! 
Σενάριο 3: Έχετε δουλέψει σε άλλες Αραβικές χώρες, δηλαδή έχετε GCC εμπειρία έστω και μικρή ή ψάχνετε για άλλη δουλειά.
Τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Οι εργοδότες προτιμούν τα άτομα που έχουν εμπειρία σε Αραβικά κράτη. Αλλά μην σας πτοεί αυτό! Είπαμε εάν έχετε υπομονή και επιμονή μπορείτε να βρείτε δουλειά στο Κατάρ, το πόσο καιρό θα σας πάρει δεν μπορώ να σας το πω. Την τελευταία μου δουλειά έκανα να την βρω 4 μήνες, έχοντας και GCC εμπειρία, αλλά θέλω να σημειώσω εδώ, ότι έψαχνα μόνο σε μεγάλες διεθνείς εταιρίες. Εξαρτάται τι θέλεις και που είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις. 
Σενάριο 4: Η δουλειά στο Κατάρ απλά σας προκύπτει έτσι τυχαία. Ναι συμβαίνουν και αυτά.  Σε αυτή τη περίπτωση η επιλογή είναι δική σας, είτε δέχεστε την πρόταση είτε όχι. 
Σημείωση για τις γυναίκες: Δεν είναι καθόλου επικίνδυνο, δύσκολο και περίεργο να αναζητήσετε μόνες σας εργασία με τους τρόπους που ανέφερα πιο πάνω, όταν βρίσκετε ήδη στην χώρα. Γνωστή μου κυρία, επικοινώνησε με 70 εταιρίες και πήγε σε ΟΛΕΣ και άφησε το βιογραφικό της (το έχω κάνει και εγώ). Σε 2 μήνες βρήκε δουλειά.  
Στο Κατάρ ανθούν πολλές κατασκευές, το θέμα είναι αν είστε αποφασισμένοι να δουλέψετε ή όχι.
Για μένα, δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά και εργασιακής εμπειρίας. (Στην πρώτη μου εργασία εργοταξίου, ο μισθός μου ήταν πολύ χαμηλός, απλά κάλυπτα τα έξοδά μου…αλλά δέχτηκα την θέση γιατί η εταιρεία ήταν μια από τις πιο γνωστές στον κόσμο και ήθελα να αποκτήσω εμπειρία σε εργοτάξια.) Θα δουλέψετε σε πολύ μεγάλα έργα, θα συναναστραφείτε με όλες τις εθνικότητες και θα κερδίσετε τόσο πολύ καλή εμπειρία που ποτέ δεν φανταζόσασταν.
Κατά τη γνώμη μου, εάν το βρίσκεται δύσκολο να βρείτε καλή δουλειά με καλές αποδοχές, εργασιακό περιβάλλον κτπ, ξεκινήστε σιγά σιγά από μια μικρή εταιρεία (βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να φύγετε έαν το θελήσετε μελλοντικά), μάθετε την δουλειά και πως λειτουργούν τα πράγματα και ο τελικός σας στόχος να είναι να δουλέψετε σε ξένες μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να εξασκήσετε τα Αγγλικά σας, και να απασχοληθείτε σε μεγάλα έργα. Το επίπεδο εργασίας και το πώς θα σας φερθούν σαν εργαζόμενο διαφέρει κατά πολύ ανάμεσα σε Διεθνής, μη Διεθνής, Τοπικές, Αραβικές, Ελληνικές, μικρές και μεγάλες εταιρίες. 
Κτιριακά έργα
Σε τέτοια έργα θα βρείτε κυρίως πέντε είδη εργατικού δυναμικού, ανάλογα με τον τύπο του κάθε έργου:
  1. Πελάτες / Διαχείριση Έργων
  2. Σύμβουλοι συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του έργου, επίβλεψης, σχεδιασμού κ.λπ.
  3. Κύριοι Εργολάβοι
  4. Υπεργολάβοι, προμηθευτές, εξωτερικοί συνεργάτες κ.λπ.
  5. Εργατικό Δυναμικό
Αν είστε Μελετητής Μηχανικός αναζητήσετε εργασία σε εταιρείες συμβούλων. Αν δεν σας αρέσει, η δουλειά γραφείου, οι συμβουλευτικές εταιρίες έχουν εργασία σε εργοτάξια ή μπορείτε να ψάξετε και σε κατασκευαστικές εταιρείες. Για τους Αρχιτέκτονες εκτός από συμβουλευτικές και κατασκευαστικές υπάρχουν επίσης και εταιρείες εσωτερικής διακόσμησης. Για τους Μηχανικούς δομικών έργων μπορείτε να εργαστείτε κυρίως ως Σύμβουλος. Project Managers μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση ως σύμβουλος ή ως εργολάβος, αλλά στο Κατάρ μπορείτε να τους βρείτε κυρίως ώς διαχείριση πελατών. Residents engineers δουλεύουν κυρίως σε εργοτάξια.
Επιπλέον, υπάρχουν και εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως δεν είμαι το ιδανικό πρόσωπο για να σας ενημερώσω σχετικά.
(συνεχίστε παρακάτω…)
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
Ήρθε η ώρα λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας μερικές εταιρείες και οργανισμούς Μηχανικών που έχουν έδρα τους το Κατάρ. Ιδού η λίστα με παραπάνω απο 100 εταιρίες  
Ιστοσελίδες όπου μπορείτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας:
Συμβουλευτικές Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Διαχείρισης Έργου, Επίβλεψης, Μελετών κ.λ.π.
Project Management (Διαχείριση έργου)
Ανάδοχοι, Υποεργολάβοι
Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
Real Estate 
Διακοσμήσεις εσωτερικών χώρων και Αρχιτεκτονικές
Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω, μπορείτε να εργαστείτε ως προμηθευτής, μηχανικός συντήρησης σε έργα , ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα κτλπ. Λάβετε υπόψη σας, ότι σε γενικές γραμμές οι πληρωμές σε αυτές  τις θέσεις είναι χαμηλότερες. Παρακάτω θα βρείτε μερικές σχετικές εταιρείες.
Προμηθευτές Ηλεκτρολογικού υλικού.
Μπορείτε να βρείτε τις επιχειρήσεις προμηθευτών εδώ: http://www.qatcom.com/listings/qatar-search/electrical-engineering-supplies
Προμηθευτές Μηχανολογικού υλικού.
Μπορείτε να βρείτε τις επιχειρήσεις προμηθευτών εδώ: 
http://www.qatcom.com/listings/searchwhat=fire+Engineering+Suppliers&searchtype=both (κάντε κλικ σε κάθε κατηγορία).
(Συνεχίστε παρακάτω)
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha
How to find an engineering job in Qatar-maninio.com-jobs-doha

Υ.Γ. Περιεχόμενο φωτογραφιών: Μερικές από το ίντερνετ, μερικές δικές μου και μερικές απο τον φίλο μου τον Μάρβιν. 

2 σχόλια:

  1. Πολυ καλό αρθρο, ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλήρως κατατοπιστικό άρθρο, θα ήθελα να ρωτήσω ποσό εύκολο είναι για κάποιων Civil Engineer(BEng+MSc) χωρίς work experience να βρει δουλειά στο Qatar;

    ΑπάντησηΔιαγραφή