Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Ο μπάτλερ το έκανε…

                           Το πιο καλοπληρωμένο και «ανοιχτό» επάγγελμα στην Κίνα παραπέμπει στην Αγγλία μιας άλλης εποχής.

Με τους δισεκατομμυριούχους στην Κίνα να αυξάνονται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο (πάνω από 400 δισεκατομμυριούχοι το 2016 ήταν Κινέζοι και ζούσαν στη χώρα τους), νέα επαγγέλματα που έχουν ως στόχο την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς αναδύονται και είναι ιδιαίτερα απαιτητικά. Από το 2014, οπότε στη χώρα ιδρύθηκαν πολλές διεθνείς ακαδημίες για επίδοξους μπάτλερ, το εν λόγω επάγγελμα εξακολουθεί να ανθεί και μάλιστα πληρώνει πολύ καλά.

Θελκτική η παραδοσιακή Βρετανία
Σε πρόσφατο δημοσίευμα των «New York Times» καθίσταται σαφές πως οι πλούσιοι ή μάλλον νεόπλουτοι Κινέζοι έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη δημοφιλή σειρά βρετανικής παραγωγής «Downton Abbey». Οι καλοί τρόποι της βρετανικής αριστοκρατίας, καθώς και η επιμονή στη λεπτομέρεια και στην πολυτέλεια που χαρακτήριζε την παλιά, συντηρητική Αγγλία, είναι το ζητούμενο για τους δισεκατομμυριούχους της Κίνας. 

Δεν φτάνει να είναι κάποιος πάμπλουτος, πρέπει αυτό να φαίνεται και στους τρόπους και στην ανατροφή του, και οι περισσότεροι πλούσιοι Κινέζοι, οι οποίοι είναι αυτοδημιούργητοι και αναρριχήθηκαν από τα πολύ χαμηλά στα πολύ ψηλά, έχουν ανάγκη από επαγγελματίες που θα τους υποδείξουν πώς θα ντυθούν για κάθε περίσταση, θα τους μάθουν να αναγνωρίζουν την κομψότητα, να οργανώνουν επίσημα πολυτελή δείπνα και φυσικά θα αποτελούν για εκείνους το ύψιστο σύμβολο του πλούτου που παραπέμπει στην παλιά αρχοντική βρετανική παράδοση.

Από το 2014, οπότε μία από τις καλύτερες σχολές εκπαίδευσης για μπάτλερ –βρετανικής προέλευσης φυσικά– άνοιξε στην Κίνα, το επάγγελμα ανθεί, προσελκύοντας κυρίως 30άρηδες και 40άρηδες Κινέζους, με το 41% των εκπαιδευόμενων να είναι γυναίκες. Η διεθνώς αναγνωρισμένη σχολή προσφέρει ένα πιεστικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων, διάρκειας 15 ωρών την ημέρα και έξι ημερών την εβδομάδα, με στόχο να δείξει στους υποψήφιους μπάτλερ πόσο απαιτητικό είναι το συγκεκριμένο επάγγελμα. 

Ανάλογα με τα δίδακτρα που πληρώνει κάθε επίδοξος μπάτλερ, έρχεται και η γνώση. Στο πρόγραμμα διδάσκονται τρόποι καλής συμπεριφοράς, το γνωστό savoir vivre, στρώσιμο στην εντέλεια ενός επίσημου δείπνου, τρόποι καθαριότητας, το καλό ντύσιμο, αναγνώριση των ειδών πολυτελείας, λόγου χάρη ένας καλός μπάτλερ πρέπει να ξεχωρίζει τη φθηνή από την ακριβή πορσελάνη, μέχρι και αγγλικά με τέλεια βρετανική προφορά, που καθιστούν τους εκπαιδευόμενους περιζήτητους. Τα επεισόδια του «Downton Abbey» τους δίνονται ως το καλύτερο εγχειρίδιο εκμάθησης συμπεριφοράς ενός μπάτλερ που θα εργαστεί στο σπίτι κάποιου πάμπλουτου Κινέζου και φυσικά θα αμειφθεί ανάλογα.

Υψηλές αμοιβές
Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός μπάτλερ είναι περίπου 3.000 δολάρια, τη στιγμή που οι περισσότερες δουλειές στην Κίνα προσφέρουν στους εργαζόμενους κάτω από 800 δολάρια τον μήνα. Οι περισσότεροι εργάζονται κυρίως σε εστιατόρια και ξενοδοχεία πολυτελείας ή σε λέσχες όπου συχνάζουν οι εκατομμυριούχοι. Το καλό με αυτούς είναι ότι κερδίζουν καλά, σταθερά χρήματα, έχοντας επίσης σταθερά ωράρια.

Η ελίτ των μπάτλερ που εισβάλλει στα σπίτια των πλουσίων κερδίζει περισσότερα από 3.000 δολάρια τον μήνα ακολουθώντας την οικογένεια παντού, με το ωράριο να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ο καλός μπάτλερ γίνεται μέλος της πλούσιας οικογένειας, χωρίς ωστόσο να λησμονεί την πραγματική του θέση, και ενίοτε έχει από πέντε έως δέκα υφισταμένους να διευθύνει.

Στον τομέα των ακινήτων, μαζί με το σπίτι που η επιχείρηση αναλαμβάνει να ανακαλύψει και να πουλήσει στον εκάστοτε δισεκατομμυριούχο πηγαίνει πακέτο και ο μπάτλερ, ανεβάζοντας ιδιαίτερα την αξία του σπιτιού. Σε παλαιότερο δημοσίευμα του περιοδικού «The New Yorker» αναφερόταν πως οι εταιρείες ακινήτων βάφτιζαν τα πιο όμορφα σπίτια, χτισμένα στα πρότυπα των αγγλικών αρχοντικών, με ονόματα από τη βρετανική αριστοκρατία. «Majesty Manor» και «Top Aristocrat» είναι δύο μόνο από τα πανάκριβα υπερπολυτελή ακίνητα που πωλήθηκαν σε δισεκατομμυριούχους έναντι υπέρογκων ποσών.

Είναι θέμα εμπιστοσύνης
Ο Σουηδός μπάτλερ Τόμας Κάουφμαν, διακεκριμένος πλέον καθηγητής σε σχολή μπάτλερ της Κίνας, αναφέρεται στην εμμονή που έχουν οι Κινέζοι με την αριστοκρατία της Ευρώπης, γεγονός που ξεκίνησε από παλιά, όταν άρχισαν να ταξιδεύουν, να τρώνε σε καλά εστιατόρια και να πίνουν καλό κρασί. 

Μάλιστα, στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων διδάσκονται πλέον υπηρεσίες μπάτλερ και αυτό γιατί η Κίνα δεν φημιζόταν ποτέ, όπως αναφέρει ο Κάουφμαν, για το καλό σέρβις απέναντι στους τουρίστες. Αυτό πια έχει αρχίσει να αλλάζει. Δεν είναι λίγοι οι δυτικοί –Βρετανοί, Ολλανδοί, Σουηδοί– που εκμεταλλεύονται την άνθηση του επαγγέλματος του μπάτλερ στην Κίνα και σπεύδουν να διδάξουν εκεί αγγλικά, τρόπους καλής συμπεριφοράς ή ακόμη και τις συνήθειες των Ευρωπαίων στους οποίους οι πλούσιοι Κινέζοι θέλουν να μοιάσουν.

Το επάγγελμα, πάντως, κρύβει πολλές παγίδες και από τους πρώτης γενιάς πλούσιους Κινέζους και τις οικογένειές τους δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το εργασιακό περιβάλλον που έχουν δει στο σίριαλ «Downton Abbey» ή στην ταινία «Τα απομεινάρια μιας μέρας», όπου σκιαγραφείται λεπτομερώς η εργασιακή καθημερινότητα και η αυστηρή ιεραρχία μεταξύ του υπηρετικού προσωπικού στα παλιά βρετανικά αρχοντικά. Όπως σημειώνουν οι «New York Times», οι Κινέζοι εργοδότες θεωρούν πως οι μπάτλερ είναι υπηρέτες διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, γεγονός που καμία σχέση δεν έχει με την αρχική, παραδοσιακή θέση του Βρετανού μπάτλερ, που ήταν ο σεβαστός διευθυντής ολόκληρου του νοικοκυριού. 

Η Κινέζα μπάτλερ που μίλησε στην εφημερίδα με το όνομα Μ. Λούο ανέφερε πως όταν ξεκίνησε να εργάζεται για μια πάμπλουτη οικογένεια έπρεπε καθημερινά να επιβλέπει ένα σπίτι άνω των 3.000 τετραγωνικών μέτρων, από τη σάουνα και το σινεμά μέχρι την αίθουσα μπόουλινγκ και τα υπνοδωμάτια. Δεν υπήρχε χρόνος να ξεκουραστεί και πλέον θεωρεί καλύτερη περίπτωση την εργασία σε ξενοδοχείο ή σε κάποιο εστιατόριο.

Το μεγαλύτερο σημείο τριβής όσον αφορά το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι η εχεμύθεια, καθώς δεν είναι λίγοι οι πλούσιοι της Κίνας που προσέλαβαν μπάτλερ και έπεσαν θύματα εκβιασμού. Εσωτερικές πληροφορίες, ακατάλληλες φωτογραφίες και βρόμικα μικρά μυστικά είναι στη διάθεση του μπάτλερ που εισβάλλει σε ένα σπίτι και στην κρίση του αν θα τα αποκαλύψει ή θα τα αγνοήσει. Όπως διαρκώς τόνιζε ο μετρ του Λευκού Οίκου –στη βασισμένη σε πραγματική ιστορία ταινία του Λι Ντάνιελς «Ο Μπάτλερ»– στους μπάτλερ της προεδρικής κατοικίας: «Δεν ακούτε τίποτα, δεν βλέπετε τίποτα, απλώς σερβίρετε».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου