Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Πάνω από 1 εκατ. οι κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία- Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση


Ρεκόρ κενών θέσεων απασχόλησης καταγράφεται στη γερμανική αγορά εργασίας, όπου καταγράφονται περισσότερο από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας.

Το παράδοξο είναι ότι οι θέσεις αυτές παραμένουν ακάλυπτες, παρά το γεγονός στη χώρα υπάρχουν σχεδόν τρία εκατομμύρια άνεργοι. Το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας και το Επάγγελμα (IAB) κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ: Σύμφωνα με τα στοιχεία του, 1.064.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία είναι κενές.

Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι τυχαίοι, εξηγεί στην Deutsche Welle, ο οικονομολόγος Αλεξάντερ Κούμπις από το IAB.

Η γερμανική οικονομία επωφελείται από την παγκόσμια οικονομία

Όπως επισημαίνει, η γερμανική οικονομία επωφελείται από την ανοδική τάση της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Αυτά οδηγούν «σε μια σχετικά ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, που παρατηρείται εδώ και αρκετό διάστημα, και η οποία δημιουργεί, βεβαίως, νέες θέσεις εργασίας». Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας παραμένουν ακάλυπτες την ώρα που στη Γερμανία καταγράφονται επισήμως σχεδόν τρία εκατομμύρια άνεργοι;


Αυτή η φαινομενική αντίφαση στη γερμανική αγορά εργασίας εξηγείται από τον Αλεξάντερ Κούμπις ως εξής: «Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει πλήρως τα τελευταία χρόνια. Είχαμε μέχρι πρότινος μια επονομαζόμενη αγορά εργασίας των εργοδοτών, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούσαν να επιλέξουν το προσωπικό τους ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους». Οπως εκτιμά ο οικονομολόγος, η κατάσταση αυτή, σήμερα σχεδόν σήμερα αντιστραφεί.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα υπουργό Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα, υπάρχει ένα πρόβλημα αναντιστοιχίας, δηλαδή οι προσφερόμενες θέσεις εκ μέρους των εργοδοτών δεν «ταιριάζουν» με τις φιλοδοξίες των νέων για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ελλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού
Εδώ και χρόνια πολλοί εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας κάνουν επανειλημμένα λόγο για έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη χώρα. Αυτό δεν προκύπτει κατά τον Αλεξάντερ Κούμπις από την ανάλυση των αριθμητικών στοιχείων του Ινστιτούτου IAB.

«Αυτή τη στιγμή σε 100 κενές θέσεις εργασίας αντιστοιχούν 260 άνεργοι. Αυτός ο αριθμός δείχνει ότι δεν έχουμε γενικευμένη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία. Ωστόσο, έχουμε ελλείψεις σε μεμονωμένες περιοχές και επαγγελματικές ομάδες», διευκρινίζει ο γερμανός οικονομολόγος.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΑΒ σε ορισμένους κλάδους δεν αναζητείται σχεδόν καθόλου νέο προσωπικό όπως ο τομέας της αγροτικής οικονομίας. Αντίθετα σε άλλα πεδία η ζήτηση του εργατικού δυναμικού παραμένει εξαιρετικά υψηλή, όπως:
  • Ο κλάδος των logistics
  • O κλάδος των αποθηκών
  • Ο οικοδομικός κλάδος
  • Ο τομέας παροχής υπηρεσιών με έμφαση στα επαγγέλματα υγείας.
Περισσότερος χρόνος για την εύρεση κατάλληλου προσωπικού

Πάντως, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Κούμπις, είναι γεγονός ότι σήμερα μια επιχείρηση στη Γερμανία καλείται να δαπανήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως ότου εντοπίσει τους κατάλληλους εργαζόμενους για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. «Αυτή τη στιγμή χρειάζονται (σ.σ. κατά μέσο όρο) 82 μέρες. Αυτό είναι αισθητά περισσότερο από το 2010, οπότε απαιτούνταν 70 μέρες».


Ο γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι όσοι αναζητούν εργασία πρέπει να δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην ποιότητα της εκπαίδευσής τους και οι επιχειρήσεις να προσφέρουν από την πλευρά τους «ελκυστικές θέσεις εργασίας». Πάνω από όλα όμως «και οι επιχειρήσεις και οι απασχολούμενοι θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο αναζήτησής τους», τονίζει ο γερμανός ειδικός.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου