Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Κινητήρες αεροσκαφών από οικογενειακή επιχείρηση στα... Χανιά! (video)

                                                                 Ένα υπερελαφρύ αεροσκάφος με τον κινητήρα πάνω του
                                            
Οι Γιώργος, Απόστολος και Αλέξης Βροντουλάκης από τις Μουρνιές Χανίων έχουν προχωρήσει σοβαρά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και στην κατασκευή του Turboprop, του δικού τους κινητήρα που προορίζεται αποκλειστικά για τα υπερελαφρά αεροσκάφη!
Μπαίνοντας στο εργαστήριο της οικογένειας αντιλαμβάνεσαι ότι η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σοβαρή. Ο Γιώργος Βροντουλάκης, πατέρας του Απόστολου και του Αλέξη, έχει μια εμπειρία 40 ετών σε αυτή τη εργασία. Από το 1975 κατασκεύαζε στόχους για το Πεδίο Βολής Κρήτης, δουλεύοντας αρχικά στην εταιρεία Northrop, ενώ με την πάροδο των ετών δημιούργησε τη δική του εταιρεία που κατασκεύαζε μικρά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν ως στόχοι.

                                                            Απόστολος (δεξιά) και Γιώργος Βροντουλάκης με την Turboprop

Πλέον μετά από δύο χρόνια, έρευνας, εργασιών και δοκιμών, εκτιμούν ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν ακόμα και τη μαζική παραγωγή κινητήρων.

                                                          O πίνακας ελέγχου κατασκευασμένος από την οικογένεια Βροντουλάκη

«Ψάχνοντας την αγορά των υπερελαφρών αεροσκαφών είδαμε ότι υπάρχει στην ουσία μόνο ένας τύπος κινητήρων αυτών της Rotax για το 98% των αεροπλάνων αυτών. Τα υπερελαφρά αεροσκάφη ανθούν σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός τους αυξάνεται ταχύτατα. Υπάρχουν 400 εταιρείες που φτιάχνουν αεροσκάφη και στην ουσία μια εταιρεία για κινητήρες. Αν εμείς μπορούσαμε να πάρουμε έστω και 1% θα ήταν ότι καλύτερο» λέει ο κ. Γιώργος, ο οποίος γνωρίζει καλά τον τομέα αυτό.

Ήδη η μηχανή τους, από τις δοκιμές κιόλας έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον κατασκευαστών από όλο τον κόσμο κάτι που αφήνει μεγάλες ελπίδες για το μέλλον της.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε μια εμπορική προώθηση της μηχανή μας. Έχουμε λάβει πάνω από 100 email, πολύ σοβαρά, πολλά από αυτά από εταιρείες που κατασκευάζουν αεροσκάφη υπερελαφρά και οι οποίες ζητούν συνεργασία» δηλώνει ο Απόστολος Βρουντουλάκης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Ποία είναι όμως τα πλεονεκτήματα του δικού τους χειροποίητου κινητήρα ; «Καταρχήν είναι δική μας “πατέντα” ξεκάθαρα. Την οποία και θα την κατοχυρώσουμε μόλις μπούμε στην αγορά» σημειώνει ο κ. Γιώργος, ενώ περισσότερες πληροφορίες δίνει ο Απόστολος: «Αποδίδει πολύ καλύτερα, δεν έχει κραδασμούς, ανεβαίνει σε μεγάλος ύψος, είναι πολύ ασφαλής, έχει πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης. Η καύση είναι εξαιρετική αντίστοιχη ενός εμβολοφόρου κινητήρα. Έχει δύο ξεχωριστά συστήματα καυσίμων, όλα διπλά και αν το ένα χαλάσει μπαίνει σε λειτουργία το άλλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνεις! Καίει και πετρέλαιο και κηροζίνη, ανάλογα τι θέλεις εσύ».

Όσο για την πρώτη ύλη, ανταλλακτικά, μηχανήματα, η οικογένεια Βροντουλάκη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους επαγγελματίες των Χανίων από όπου και προμηθεύεται το μεγαλύτερο όγκο τους.

«Η σχεδίαση είναι δική μας και τα εξαρτήματα του κινητήρα σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι κατασκευασμένα από εμάς. Δεν κατασκευάζουμε πχ. τις αντλίες των κινητήρων. Βίδες αγοράζουμε, μέταλλα αγοράζουμε και συνθέτουμε τον κινητήρα. Μέσα σε 5 ώρες μπορούμε να συναρμολογήσουμε ένα κινητήρα» τονίζει ο Απόστολος. Ήδη ο κινητήρας έχει παρουσιαστεί σε μέλη των αερολεσχών της Κρήτης και όχι μόνο σε αγώνα που έγινε στο Μάλεμε τον Μάιο, ενώ το Σάββατο δοκιμάστηκε άλλη μια φορά, και τα σχόλια που αποκόμισε ήταν πολύ θετικά».

Όσο για τη μαζική παραγωγή και την πώληση του αυτό έχει να κάνει και με την χρηματοδότηση, είτε από τράπεζα, είτε από επενδυτή.

«Να χρηματοδοτηθούμε από τράπεζα, ναι αλλά με τι επιτόκιο; Να σε κάνουν υπάλληλο να δουλεύεις για αυτούς για να τους αποπληρώσεις; Δεν το θέλουμε αυτό. Αναζητούμε και επενδυτή, γενικά ψαχνόμαστε» λέει ο Γιώργος Βροντουλάκης, που εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Turboprop θα “φορεθεί” αργά ή γρήγορα από αρκετά αεροσκάφη.


Η Turboprop με νούμερα
• Κινητήρας: 130 ίπποι
• Τιμή: Πολύ ανταγωνιστική
• Έρευνα: 2 χρόνια.
• Δοκιμές: Πάνω από 300 ώρες.
• Βάρος: 40 κιλά.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου