Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

13/10/2017, Νέα Σμύρνη: Δωρεάν προβολή της ταινίας «Δυο ημέρες, μία νύχτα»

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, στις 18:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Γαλαξία» του δήμου Νέας Σμύρνης (πλατεία Ν. Σμύρνης) θα γίνει προβολή της ταινίας «Δυο ημέρες, μία νύχτα» -που θίγει το θέμα της ψυχικής υγείας στην εργασία- με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη Μαριόν Κοτιγιάρ σε σκηνοθεσία των αδερφών Νταρντέν. Η σχέση ψυχικής υγείας και εργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της φετινής "Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας", εστιάζοντας στις προϋποθέσεις και συνθήκες, υπό τις οποίες η εργασία επιβαρύνει ή προάγει την ψυχική υγεία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου Ημέρας της Ε.Κ.Ψ&Ψ.Υ. με την Τοπική Ομάδα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας του Δήμου Νέας Σμύρνης (Τ.Ο.Π.Ψ.Υ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπόθεση: Η Σάντρα, νεαρή σύζυγος και μητέρα, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο σε μια μικρή πόλη του Βελγίου. Κατά την απουσία της με αναρρωτική άδεια, οι συνάδελφοι της συνειδητοποιούν ότι μπορούν να καλύψουν τη βάρδια της με μικρές υπερωρίες, παίρνοντας σαν ανταμοιβή χρηματικό μπόνους. Προκειμένου να καταφέρει να κρατήσει τη δουλειά της, η Σάντρα αποφασίζει να επισκεφθεί τους συναδέλφους της για να προσπαθήσει να τους μεταπείσει ώστε να ψηφίσουν υπέρ της στην καταληκτική ψηφοφορία. Η μοίρα της βρίσκεται στα χέρια τους και πρέπει να καταφέρει να τους πείσει να αρνηθούν τα επιπλέον χρήματα. Σε οριακή ψυχολογική κατάσταση (καθώς δεν έχει συνέλθει ακόμη από μια καταθλιπτική περίοδο) έχει στη διάθεση της δύο ημέρες και μία νύχτα, για να γλυτώσει την ανεργία…

Πολιτικά διεισδυτική και σκηνοθετικά αριστοτεχνική, η τελευταία ταινία των Ζαν-Πιέρ & Λικ Νταρντέν, είναι ένα καίρια λιτό, ευθύβολο και απόλυτα επίκαιρο κοινωνικό δράμα. Δομημένο σαν ένα θρίλερ, με τις ώρες να μετράνε αντίστροφα για την ηρωίδα και τον θεατή, την ακολουθούν στις αλλεπάλληλες συναντήσεις της με τους συναδέλφους της. Με αφορμή αυτό το τόσο απλό αλλά ταυτόχρονα επώδυνο για όλους τους εμπλεκόμενους δίλημμα, κάθε συνάντηση της είναι και μια μικρή αποκάλυψη. Άλλοτε αμήχανη, άλλοτε συγκινητική, άλλοτε αστεία, άλλοτε σκληρή, καθώς οι έννοιες της αλληλεγγύης, του οίκτου και της επιβίωσης δοκιμάζονται ξανά και ξανά σε μια επαναλαμβανόμενη διαδρομή, που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. 

Παρουσιάζοντας τις αντιδράσεις των ατόμων που επισκέπτεται η Σάντρα, οι βραβευμένοι δύο φορές με Χρυσό Φοίνικα Βέλγοι δημιουργοί, κάνουν μια ακτινογραφία του σύγχρονου Ευρωπαίου και τη στάση του απέναντι σε κοινωνικά θέματα όπως η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα, σε αντιδιαστολή με τον εγωισμό και την καταναλωτική μανία. Χωρίς περιττό συναίσθημα, αλλά με περίσσια συγκίνηση στο περιεχόμενο, με πυξίδα τη μοναδική τους κινηματογραφική γλώσσα, παραδίδουν μια εξαιρετική ταινία που περιέχει οτιδήποτε θα μπορούσε να ειπωθεί για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Αφοπλιστικοί, βαθιά συγκινητικοί, σατιρικοί και καυστικοί, καταθέτουν ένα επίκαιρο αλλά και διαχρονικό σχόλιο για τη σημερινή ευρωπαϊκή κοινωνία της κρίσης και της πλήρους κατάρρευσης της συλλογικότητας. 

Δεν παρουσιάζουν απλά τον κοινωνικό χάρτη μιας χώρας (και της Ευρώπης) όπου άνθρωποι της εργατικής τάξης προσπαθούν να αντέξουν σε ένα χωρίς ηθική εργασιακό περιβάλλον. Εστιάζουν ταυτόχρονα και στον τρόπο που αντιδρά ένας «συνάδελφος» απέναντι στην έκκληση μιας «συναδέλφου», που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Έτσι αποδίδουν ανάγλυφα και με ρεαλισμό την κατάντια της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας και την ηθική και οικονομική ένδεια, ανθρώπων με ετοιμόρροπη αξιοπρέπεια. Ανθρώπων που χωρίς να έχουν κακή πρόθεση, αντιμετωπίζουν διχαστικά διλήμματα και σε ανοχύρωτες συνθήκες εργασίας μπορούν να λειτουργήσουν σε βάρος συναδέλφου ή και φίλου τους.Καθηλωτική και η Μαριόν Κοτιγιάρ, που ζωντανεύει σε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, μια εύθραυστη γυναίκα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, με την απόγνωση και την αγωνία να αποτυπώνονται σε κάθε σημείο του σώματός της. 

Αληθινή και συγκινητική ταινία, με θέμα την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, που καταφέρνει να αγγίξει με την βαθειά της ανθρωπιά ακόμη και τον πιο δύσκολο θεατή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου