Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Μυστικά επιχειρηματικής επιτυχίας

Τρία παραδείγματα επιχειρηματικής επιτυχίας παρουσιάστηκαν  στο πλαίσιο του «8ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας». Τα πρώτα βήματα των κ.κ. Φέσσα, Νικολαΐδη και Κάτσου. Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία.

«Τόλμη», «ρίσκο», «τύχη» και «ανοικτοί ορίζοντες». Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχουν οι επιχειρηματίες για να πετύχουν. Η επιτυχία δεν είναι πάντα δεδομένη και ειδικά από το πρώτο εγχείρημα, ωστόσο, οι παραπάνω παράμετροι είναι καθοριστικές.

Έτσι, κωδικοποιημένα, περιέγραψαν χθες βράδυ σε κοινό εκατοντάδων νέων που συμμετείχαν στο «κλείσιμο» των εργασιών του «8ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας», το ξεκίνημα της επιχειρηματικής ζωής τρεις επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Την πορεία τους και τις εμπειρίες τους μοιράστηκαν με τους επίδοξους επιχειρηματίες ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ και του Ομίλου Quest, ο Βύρων Νικολαΐδης CEO της PeopleCert Group, και ο Βσίλειος Κάτσος, CEO της Pharmathen. Οι δύο πρώτοι είναι αυτοδημιούργητοι, ενώ ο κ. Κάτσος ανέλαβε μαζί με την αδελφή του την επιχείρηση, μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Ο Θ. Φέσσας

Το «όνειρο» των δημοσίων υπαλλήλων γονιών μου ήταν να δουλέψω στη ΔEH, καθότι ήμουν ηλεκτρολόγος μηχανικός, ανέφερε ο κ. Φέσσας. Προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να δουλέψω ως υπάλληλος. Το 1981, μαζί με τέσσερις συναδέλφους μου και με κεφάλαιο 200.000 δραχμές, ξεκίνησα το πρώτο επιχειρηματικό εγχείρημα στον τομέα της πληροφορικής. Στην πορεία αναγκάστηκα να πουλήσω μέχρι και το αυτοκίνητό μου, για να βάλω κεφάλαιο στην επιχείρηση. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα, σημείωσε ο κ. Φέσσας.

Στο ερώτημα για το αν το 1981 ήταν ευκολότερη η εκκίνηση ενός επιχειρηματικού εγχειρήματος, ο κ. Φέσσας απάντησε ότι τότε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από σήμερα. Η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ήταν αδύνατη. Άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υπήρχαν. Οτιδήποτε χρειαζόταν ίδια κεφάλαια, τα οποία δεν υπήρχαν. Πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά και σαφώς πιο εύκολα, εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Προς απόδειξη αυτού, έφερε ως παράδειγμα τη θερμοκοιτίδα που ο ο ίδιος έχει δημιουργήσει, μέσω της οποίας παρέχεται χρηματοδότηση και συμβουλευτική σε νέους επιχειρηματίες.

Κληθείς να απαντήσει αν για ένα νέο είναι καλύτερο να φύγει στο εξωτερικό ή να μείνει στην Ελλάδα, ο κ. Φέσσας ανέφερε και τα δύο. Διότι, σε οποιοδήποτε εγχείρημα, όπου και αν γίνει αυτό, χρειάζεται πολλή δουλειά, απαιτούνται καλοί συνεργάτες και εμπειρία. Μάλιστα προέτρεψε τους νέους που θέλουν να «επιχειρήσουν», ότι είναι καλύτερο να ξεκινήσει κάποιος ως εργαζόμενος στον τομέα που τον ενδιαφέρει να δραστηριοποιηθεί και όταν αποκτήσει κάποια εμπειρία, να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.

Πάντως ο κ. Φέσσας εμφανίστηκε προβληματισμένος για το μέλλον, τονίζοντας ότι παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα, η έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης τη θέτει σε κίνδυνο. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι είναι πλέον η ώρα της εθνικής συνενόησης, κάτι που όπως είπε, έγινε στην Πορτογαλία και την Κύπρο.

Ο Β. Νικολαΐδης

Ως οικονομικός μετανάστης έφθασε το 1981 από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα ο Βύρων Νικολαΐδης. Τους πρώτους μήνες δεν είχε καν στρώμα να κοιμηθεί, όπως εξομολογήθηκε, αλλά η τύχη τού χαμογέλασε. Η Merill Lynch έψαχνε άτομα για την Τουρκία και καθότι γνώριζε τη γλώσσα και είχε τουρκικό διαβατήριο τον επέλεξε, αφού έτυχε να γνωρίσει και να τον συστήσει μια κοπέλα που είχαν παντρευτεί την ίδια ημερομηνία, στην ίδια εκκλησία και με διαφορά μιας ώρας.

Σε λίγα χρόνια, ως τραπεζίτης, είχε αποκτήσει πολλά λεφτά και πήγε για μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Αποφάσισε να γίνει εφοπλιστής, αλλά το μετάνιωσε. Στράφηκε στην πιστοποίηση, ιδρύοντας την PeopleCert. Με την έναρξη της κρίσης, το 2008, η εταιρεία χάνει το 87% του τζίρου της και αποφασίζει να στραφεί στο εξωτερικό.

Η στροφή αυτή ήταν καθοριστική, καθώς σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 200 χώρες και μόνο το 4,5% του κύκλου εργασιών προέρχεται από την Ελλάδα.

Για το τι θα πρέπει να διαθέτει ένας επιχειρηματίας, σημείωσε ότι χρειάζεται τύχη και τόλμη, θυμίζοντας ότι τους τολμηρούς τους βοηθάει και η τύχη. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, έχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο κόμβο πληροφορικής.

Στο ερώτημα αν είναι προτιμότερο να φύγει κάποιος στο εξωτερικό, απάντησε ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας, όλος ο κόσμος είναι πλέον ένα μικρό χωριό. Οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να γίνει οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να μεταναστεύσεις. Αρκεί οι ορίζοντες να είναι ανοικτοί. 

Ο Β. Κάτσιος

Θέλοντας και μη έγινε επιχειρηματίας ο Βασίλειος Κάτσιος, καθώς μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1993, και σε ηλικία 20 ετών ανέλαβε με την αδελφή του την οικογενειακή επιχείρηση φαρμάκων, που μετρούσε 24 χρόνια ζωής.

Όπως εξήγησε, μετά από πολλή δουλειά και όταν νόμισαν ότι «έστρωσαν», το 1997 η επιχείρηση χρεοκόπησε… Αιτία ήταν η μη συμπερίληψη των προϊόντων της στη λίστα των φαρμάκων. Και η Pharmathen απώλεσε το 87% του τζίρου της.

Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στροφή στο εξωτερικό. Με το βαλιτσάκι και πόρτα πόρτα, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε αγορές ανεπτυγμένων χωρών. Σήμερα, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, αναγνωρίζω ότι ήμασταν ανώριμοι στα πρώτα μας βήματα. Ωστόσο τα καταφέραμε. Σήμερα είμαστε 100% εξαγωγική επιχείρηση, εξάγουμε σε 85 χώρες και απασχολούμε 1.100 εργαζόμενους. Οι εξαγωγές μας ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ.

Το παράδειγμά μας διδάσκει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να στραφούν επιτυχώς στο εξωτερικό. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσπάθεια. Αλλά και ο παράγοντας της τύχης είναι πολύ σημαντικός. Πολλές φορές σε φέρνει μπροστά σε διασταυρώσεις και εκεί καλείσαι εσύ να επιλέξεις ποιο δρόμο θα ακολουθήσεις.

Αναφερόμενος στο αν είναι προτιμότερο να φύγει ή να μείνει κανείς στην Ελλάδα, σημείωσε ότι το καλύτερο είναι να φύγει κάποιος και να ξαναγυρίσει. Αφού αποκτήσει γνώση και εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό, ένας νέος θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην Ελλάδα.

Να έχουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά πανεπιστήμια, προέτρεψε το κοινό ο ομότιμος καθηγητής και διοργανωτής της εκδήλωσης, Ιορδάνης Λαδόπουλος. Μόνο αν πάτε στο εξωτερικό, θα καταλάβετε πόσο καλά είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου