Καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, κάποιες με παγκόσμια αναγνώριση και άλλες που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό, αφού κατέκτησαν πρώτα την κυπριακή αγορά.
Επιλέξαμε το συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία δείχνουν ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας για τα επόμενα έτη. Υπό τις υπάρχουσες, λοιπόν, συνθήκες για την οικονομία της χώρας η λύση είναι αναμφισβήτητα η εξωστρέφεια. Αυτό συνεπάγεται δημιουργία ανταγωνιστικών και καινοτόμων προϊόντων, κάτι το οποίο απαιτεί υποδομές, καινοτόμες μεθόδους εργασίας, καθώς και πάνω απ’ όλα τις συνθήκες, ώστε να διατηρηθεί στην Κύπρο το ποιοτικό επιστημονικό δυναμικό, που αποτελεί ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του κρατικού συστήματος έρευνας και καινοτομίας.
Η Καινοτομία ορίζεται σήμερα ως η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης, με σκοπό την παραγωγή ή/και παροχή νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή/και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεσης παραγωγικής, χρηστικής ή/και εμπορικής εφαρμογής. Εναλλακτικά μπορεί να ορισθεί ότι η καινοτομία συνίσταται στην παραγωγή, την αφομοίωση και την εκμετάλλευση με επιτυχία των νέων επιτευγμάτων ή ιδεών στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
Μια Καινοτόμα Δράση μπορεί να είναι ριζοσπαστική ή σταδιακή ανάλογα με τις αλλαγές σε υφιστάμενες λειτουργίες μιας επιχείρησης και μπορεί να αναφέρεται σε ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία, στους τρόπους παραγωγής τους ή στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, όπως και στη διοικητική δομή ενός οργανισμού εσωτερικά ή εξωτερικά σε σχέση με τους πελάτες ή καταναλωτές.
Στο θέμα που ακολουθεί φιλοξενούμε, επίσης, συνέντευξη του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας που στηρίζει ποικιλοτρόπως τις καινοτόμες εταιρείες στην Κύπρο Βασίλη Τσάκαλου, ενώ παρουσιάζουμε και τις δράσεις του Enterprise Europe Network Κύπρου που στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν διεθνώς.
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ & ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΤΔ: ΠΑΓΩΤΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ… MADE IN CYPRUS
Βρέθηκε η λύση για όσους απολαμβάνουν παγωτό μπροστά στα κατοικίδιά τους και τα βλέπουν να τους τρέχουν τα σάλια. Τώρα, οι ιδιοκτήτες σκύλων στην Κύπρο μπορούν να μοιράζονται τη δροσιά του παγωτού τους με το αγαπημένο τους τετράποδο. Η κυπριακή εταιρεία Παγωτών Παπαφιλίππου και Πατισερί Παναγιώτης Λτδ λάνσαρε στην αγορά το πρώτο παγωμένο επιδόρπιο για σκύλους. Πρόκειται για το "Max & Frida", το οποίο είναι 100% αγνό παγωτό, κατάλληλο για σκύλους. Το παγωτό φτιάχνεται με τα πιο υγιεινά, φυσικά υλικά, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες και είναι ασφαλώς κατάλληλο και για ανθρώπους.
ΖΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΝΕΟ ΔΙΠΛΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του στραγγιστού γιαουρτιού Zita στην κουζίνα έχει επεκταθεί αρκετά. Αναγνωρίζοντας και αυτήν την ανάγκη, η Γαλακτοβιομηχανία ΖΗΤΑ δημιούργησε το νέο διπλοστραγγιστό γιαούρτι. Χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και την πλούσια έξτρα κρεμώδη γεύση, το διπλοστραγγιστό γιαούρτι Zita αποτελεί την ιδανική επιλογή για τις αγαπημένες συνταγές της κάθε μαγείρισσας. Το νέο γιαούρτι Zita μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της κρέμας γάλακτος και του βουτύρου στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, σαν βάση για σως ή ως άλειμμα στο ψωμί ή φρυγανιές. Φυσικά, εκτός από τις άλλες συνταγές είναι εξίσου απολαυστικό και από μόνο του.
AMADEMA: ΜΕ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟ NANOWELD®
Η AmaDema ιδρύθηκε το 2013 από δυο μηχανολόγους μηχανικούς και έναν οικονομολόγο με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας καινοτόμου εταιρείας στον τομέα των σύνθετων πολυμερικών υλικών, η οποία θα κάνει αισθητή την παρουσία της στην παγκόσμια βιομηχανία των υλικών, συμβάλλοντας συνάμα στο να εισέλθει η Κύπρος στον παγκόσμιο χάρτη των καινοτόμων προϊόντων. Η AmaDema ξεκίνησε την ενεργή δραστηριότητά της, τον Νοέμβριο του 2015, βασισμένη στην αναπτυσσόμενη εσωτερικά νέα τεχνολογία της, αλλά και στο καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο της. Η AmaDema γενικότερα εστιάζει στον σχεδιασμό και την κατασκευή προηγμένων σύνθετων υλικών, εντοπίζοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες των πελατών από διάφορους τομείς, όπως η αεροπορία, η άμυνα, τα αθλητικά είδη, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ναυτιλία κ.λπ, παρέχοντάς τους μια ποικιλία λύσεων υπηρεσιών και προϊόντων στον τομέα των υλικών. Η εταιρεία έχει πρόσβαση είτε μέσα στις εγκαταστάσεις της είτε μέσω εξωτερικών συνεργατών, σε μια ποικιλία εξειδικευμένων τεχνικών μέσων που της δίνουν τη δυνατότητα να παραδώσει τόσο ενδιάμεσα προϊόντα υλικών όσο και τελικές κατασκευές. Κλειδί στη μέχρι τώρα ανάπτυξη της AmaDema είναι η άνω των 30 ετών εμπειρία και τεχνογνωσία των ιδρυτών της σε υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή έρευνα, καθώς και σε βιομηχανική δραστηριότητα στον τομέα των σύνθετων πολυμερικών υλικών. Το κεντρικό προϊόν της AmaDema είναι το NanoWeld®, ένα προηγμένο ύφασμα με βάση τις ίνες άνθρακα, το οποίο μέσα από μία εξειδικευμένη διεργασία εφαρμογής νανοτεχνολογίας, παρουσιάζει εντυπωσιακές ιδιότητες από πλευράς αντοχής (300% πιο δυνατό) και εξοικονόμησης βάρους (30% πιο ελαφρύ) σε σύγκριση με τα κοινά υφάσματα ινών άνθρακα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Η AmaDema στη δίχρονη μέχρι σήμερα πορεία της έχει εξασφαλίσει συνολική χρηματοδότηση άνω των €300 χιλιάδων για τη βιομηχανική ανάπτυξη του NanoWeld® και όχι μόνο.
CNP CYPRIALIFE LTD: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ
H CNP CYPRIALIFE LTD παρέλαβε το 2017 το βραβείο καινοτομίας της ΟΕΒ στον Τριτογενή Τομέα, στην κατηγορία υπηρεσιών για την ανάπτυξη και χρήση πρωτοποριακού λογισμικού Ηλεκτρονικής Ανάλυσης Αναγκών του Πελάτη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο, του οποίου ο σχεδιασμός βασίζεται στις ιδιαιτερότητες, επιθυμίες και ανάγκες του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Η μοναδική αυτή ηλεκτρονική και επιστημονική μέθοδος, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Κύπρο, στον ασφαλιστικό κλάδο, παρέχει εξατομικευμένες λύσεις για την ασφάλεια του πελάτη μέσω προτεραιοποίησης και ποσοτικοποίησης πιθανών κινδύνων. Με τον τρόπο αυτό ο πελάτης μπορεί να έχει άμεσα ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς μπορεί καλύτερα να προστατεύσει την καθημερινότητά του και κατ’ επέκταση την έλευση του εισοδήματός του. Τα οφέλη που προέκυψαν από αυτήν τη δραστηριότητα είναι πολλαπλά, αφού μέσω αυτής της μεθοδολογίας η εταιρεία έχει στοχεύσει και έχει διαφοροποιήσει τον τρόπο προώθησης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, έχει επανεκπαιδεύσει το ανθρώπινό της δυναμικό, ούτως ώστε να είναι έτοιμο να ανταποκρίνεται στο νέο διαμορφούμενο οικονομικό περιβάλλον, ενώ έχει στρατολογήσει και έναν μεγάλο αριθμό μορφωμένων νέων συνεργατών, συμβάλλοντας έτσι στην ανεργία και ταυτόχρονα ανεβάζοντας το μορφωτικό και γνωσιολογικό επίπεδο των ανθρώπων της. Τέλος, έχει δώσει την ευκαιρία στον πελάτη να γνωρίσει τον θεσμό της ασφάλισης κάτω από έναν άλλο φακό, πιο επαγγελματικό, από αυτόν που έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα.
CYPET TECHNOLOGIES LTD: ΠΑΤΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΠΟΥΚΑΛΙΩΝ PET
cypet_technologies 
Η CYPET TECHNOLOGIES LTD έλαβε πρόσφατα το Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ στον Τομέα της Μεταποίησης για τον σχεδιασμό και παραγωγή καινοτόμου μηχανής παραγωγής πλαστικών μπουκαλιών PET με πατενταρισμένη τεχνολογία. Συγκεκριμένα, τα πλαστικά μπουκάλια PET κατασκευάζονται με τη μέθοδο φυσήματος ειδικών προπλασμάτων PET με τέτοιο τρόπο που τους διασφαλίζει μικρότερο κόστος επένδυσης για ίδιο όγκο παραγωγής. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερων μπουκαλιών PET από οποιαδήποτε άλλη μηχανή στην αγορά και συγκεκριμένα χωρητικότητα μέχρι 150 λίτρα αντί 30 λίτρα. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχαν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας –κατά 40%– και γρηγορότερη ανταλλαγή καλουπιών από το ένα δοχείο στο άλλο για ευελιξία στην παραγωγή. Οι μηχανές εξάγονται στο 100%, ενισχύοντας το ισοζύγιο πληρωμών της Κύπρου.
D-TANGLE: ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
d-tangle
Η startup Laidback Life της Κύπριας Χριστίνας Νίκολσον έχει λανσάρει το καινοτόμο προϊόν D-Tangle στην κυπριακή αγορά, τον Δεκέμβριο του 2016. Το προϊόν βρίσκεται ήδη τοποθετημένο και στη διεθνή αγορά και κάνει ακόμη περισσότερα ανοίγματα. Πρόκειται στην ουσία για ένα γκάτζετ, το οποίο όλοι θέλουν να έχουν στα χέρια τους, γιατί λύνει ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό των μπερδεμένων ακουστικών του τηλεφώνου. Αυτήν τη στιγμή, το D-Tangle βρίσκεται στη λιανική αγορά της Σαουδικής Αραβίας, του Ντουμπάι, της Ταϊβάν, ενώ πρόσφατα μπήκε στα καταστήματα Carphone Dixons στο αεροδρόμιο του Heathrow στο Λονδίνο. Το D-Tangle είναι ουσιαστικά η λύση στο συνηθισμένο πρόβλημα των μπλεγμένων ακουστικών. Το προϊόν παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να τοποθετήσει τα δικά του ακουστικά μέσα στο D-Tangle, και με το πάτημα ενός κουμπιού το καλώδιο τυλίγεται.
ELYSEE: STREAMING WATER! STREAMING LIFE!
H εταιρεία Elysée ιδρύθηκε το 1969 με αντικείμενο την καλλιέργεια λουλουδιών. Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή, οι ιδρυτές απέκτησαν εξαιρετική γνώση των αρδευτικών αναγκών και οδήγησαν την εταιρεία σε επέκταση. Ακολούθως, η εταιρεία δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα της κατασκευής πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων για άρδευση, ύδρευση, έχοντας ηγετική θέση στην τοπική αγορά, αλλά και δυναμική παρουσία στο εξωτερικό με εξαγωγές σε περισσότερες από 65 χώρες. Στην Elysée συνειδητοποιήσαν ότι από την οπτική γωνία του πελάτη, ο όρος "ποιότητα" περιλαμβάνει προϊόν και υπηρεσία. Η ποιότητα αποτελούσε πάντοτε την κύρια αρχή για τις εργασίες της Elysée, η οποία κατέχει την πιστοποίηση ISO 9001, μία απόδειξη της δέσμευσής της για ποιότητα. Επιπλέον, είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες που κατέχει διεθνούς κύρους πιστοποιήσεις όπως DVGW, KIWA, SII και OVGW, κάτι το οποίο την τοποθετεί σε προνομιακή θέση στη διεθνή αγορά. Αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για αμοιβαίο όφελος, αξιοποιώντας ξεχωριστά ταλέντα και συνεργαζόμενοι στενά ως ομάδα. Πιστεύουν στην ομαδική εργασία, την αποτελεσματικότητα, την υπευθυνότητα και τη δέσμευση. Όραμα της εταιρείας είναι να είναι ανάμεσα στους καλύτερους προμηθευτές συστημάτων σωληνώσεων παγκοσμίως, με καλή κερδοφορία, ηγετική παρουσία στην τοπική αγορά και με προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας στη διεθνή αγορά. Streaming water! Streaming life. Αυτό το σύνθημα εκφράζει την άποψη της εταιρείας πως το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, από το σύνολο των πόρων του πλανήτη. Το νερό είναι ένας κύκλος ζωής. Κινείται, μεταμορφώνει και καθιστά δυνατή τη ζωή.
EMBIO: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Η ΕΜΒΙΟ στηρίζεται στην ομάδα της που αποτελείται από βιολόγους και ηλεκτρονικούς μηχανικούς. Φέρνει στην Κύπρο την άμεση ανάπτυξη πρωτοτύπων, ενθαρρύνοντας την πραγματοποίηση των ιδεών. Η ΕΜΒΙΟ αναπτύσσει βιοαισθητήρες για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα. Παράλληλα, έχει σχεδιάσει και αναπτύσσει τις δικές της ηλεκτρονικές συσκευές, για να μπορέσει να προωθήσει τη χρήση τους σε χαμηλό κόστος. Η νέα γενιά συσκευών διαθέτει τεχνολογία BLE και υποστήριξη Android εφαρμογής. Η εταιρεία διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο βιολογικό εργαστήριο για την ανάπτυξη βιοαισθητήρων και ηλεκτρονικό εργαστήριο για τον σχεδιασμό και prototyping ηλεκτρονικών συσκευών. Όραμα της ομάδας είναι με τη χρήση των φορητών διαγνωστικών συσκευών να αυξηθούν οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, καθώς αυτήν τη στιγμή ο έλεγχος είναι μηδαμινός σε σχέση με την κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι τα δεκάδες διατροφικά σκάνδαλα και η ανασφάλεια στην κατανάλωση τροφίμων.
FINAL FRONTIER MEDICAL DEVICES: ΣΥΣΚΕΥΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
final_frontier
Ομάδα Κυπρίων επιστημόνων κατασκεύασαν μια ιατρική συσκευή οικιακής χρήσης, παρόμοια με το γνωστό "tricorder" από την τηλεοπτική σειρά. Συγκεκριμένα η ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Βασίλη Χάρης (Basil Harris), ο οποίος είναι γιατρός σε τμήμα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό, κατασκευάζοντας μια φορητή συσκευή οικιακής χρήσης, η οποία ανιχνεύει ασθένειες όπως, για παράδειγμα, διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή, εγκεφαλικό επεισόδιο, φυματίωση και πνευμονία. Η συσκευή ονομάζεται DxtER και έχει στόχο να προσφέρει διάγνωση και παρακολούθηση αριθμού ασθενειών από την άνεση του σπιτιού και χωρίς ο καταναλωτής να έχει κάποια ιατρική εκπαίδευση. Συνολικά η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση 34 διαφορετικών παθήσεων ή καταστάσεων που επηρεάζουν την υγεία. Μαζί με το πρώτο βραβείο για το DxtER η ομάδα έλαβε και μια επιταγή ύψους $2,5 εκατ. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός X Prize χρηματοδοτείται από το Qualcomm Foundation, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Qualcomm.
FOODY: Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ
foody
Το Foody (link is external)είναι η ιστοσελίδα παραγγελίας φαγητού ή καφέ σε όλη την Κύπρο. Ο πελάτης μπαίνει στην ιστοσελίδα (ή στο mobile app), βλέπει τα μενού 431 και πλέον εστιατορίων, διαλέγει φαγητό ή ποτό και στέλνει την παραγγελία του στο εστιατόριο. Και όλα αυτά, σε λιγότερο από 1 λεπτό. Το foody ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβρη του 2015 και από τότε έχει λάβει πάνω από 800,000 παραγγελίες, ενώ υπολογίζεται ότι σήμερα κάνει περίπου το 20% όλων των παραγγελιών που γίνονται στην Κύπρο για delivery ή take away. Στόχος της ομάδας του foody είναι να ξεπεράσει το 50% όλων των παραγγελιών της αγοράς, κάτι που γίνεται ήδη στις περισσότερες χώρες στον κόσμο με την τοπική ιστοσελίδα παραγγελίας φαγητού. Για να το πετύχει αυτό η ομάδα μεγαλώνει – σήμερα αποτελείται από 22 άτομα –, συνεχίζει να αναπτύσσει την ιστοσελίδα, αλλά και να βελτιώνει την εξυπηρέτηση που προσφέρει σε πελάτες και εστιατόρια. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, η ομάδα του foody έβαλε 2 στόχους: να είναι ο πιο εύκολος τρόπος παραγγελίας, 10 φορές πιο εύκολος από οποιανδήποτε άλλη μέθοδο, και να δίνει εξαιρετική ποιότητα εξυπηρέτησης σε πελάτες αλλά και εστιατόρια. Αυτές οι 2 παράμετροι είναι μάλλον και το μυστικό της επιτυχίας της ιστοσελίδας, η οποία λαμβάνει καθημερινά δεκάδες μηνύματα υποστήριξης από ευχαριστημένους πελάτες, αλλά και εισηγήσεις για βελτίωση της διαδικασίας, στις οποίες δίνει μεγάλη έμφαση και προτεραιότητα.
ΗΟΤ WATER CONTROL LTD: ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ
banner
Η εταιρεία Hot Water Control LTD είναι μια νεοφυής επιχείρηση (startup) που έχει αναπτύξει έξυπνους ρυθμιστές ζεστού νερού χρήσης. Η ιδέα για τον ρυθμιστή ζεστού νερού χρήσης προέκυψε από την ανάγκη του συνιδρυτή της εταιρείας, κ. Matthew Norton, να ελέγχει τη θερμοκρασία του ηλιακού θερμοσίφωνά του. Έτσι, σε συνεργασία με τον κ. Ανδρέα Ιωαννίδη, που δραστηριοποιείται στον τομέα κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων, ανέπτυξαν έναν καινοτόμο ρυθμιστή ζεστού νερού. Με την ιδέα αυτή έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό Climate Launchpad Κύπρου με διοργανωτή το Chrysalis Leap. Αφού κατέλαβαν τη 2η θέση, εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο στον παγκόσμιο τελικό του Climate Launchpad στην Εσθονία, λαμβάνοντας κολακευτικές κριτικές και ενθαρρυντικά σχόλια. Στη συνέχεια, κέρδισαν θέση στα τοπικά προγράμματα του EIT- Climate KIC, όπου έλαβαν χρηματοδότηση πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ. Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων συστάθηκε η εταιρεία και το προϊόν αναπτύχθηκε σε σημείο βιομηχανικής παραγωγής. Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να λανσάρει στην αγορά ένα μοναδικό προϊόν υψηλής τεχνολογίας. Το AQUALOOP είναι ένας μοναδικός στο είδος του ρυθμιστής ζεστού νερού χρήσης. Η εφαρμογή του είναι απλή και είναι κατάλληλος για τοποθέτηση στους πλείστους ηλιακούς και ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Ο ρυθμιστής δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιτηρεί τη θερμοκρασία του ζεστού νερού, να προγραμματίζει και να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί το ηλεκτρικό στοιχείο, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή κινητού που αναπτύχθηκε από την εταιρεία για αυτόν τον σκοπό. Το AQUALOOP προσφέρει στον χρήστη εξοικονόμηση κατανάλωσης και άνεση χρήσης όσον αφορά στο ζεστό νερό. Τα επικείμενα σχέδια της εταιρείας είναι η εδραίωση στην κυπριακή αγορά και η επέκταση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, ξεκινώντας από τις αγορές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
LAND OF DREAMS: Ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΜΙΚΛΙΝΗΣ
Με σπουδές και μεταπτυχιακά στη Ρωσία, στους κλάδους της γεωπονίας, της οινολογίας και των οικονομικών, ο Ανδρέας Χριστοφή, επιστρέφοντας στην Κύπρο, επεδίωξε να φτιάξει στο χωριό Τριμίκλινη τη δική του γη των ονείρων και φαίνεται πως τα κατάφερε. Το "The Land of Dreams" αποτελεί, ίσως, τον μοναδικό στο είδος του πολυχώρο που συνδυάζει τόσες πολλές εμπειρίες μαζί. Ανάμεσα σε πεύκα και βουνά, ο επισκέπτης μπορεί να ψαρέψει στην τεχνητή λίμνη οξύρρυγχους, πέστροφες και κυπρίνους, τα οποία μπορεί να φάει την ίδια ώρα, όπως επιθυμεί, ψημένα από το εστιατόριο που βρίσκεται εκεί. Στο Land of Dreams, όμως, θα βρεις και ένα από τα πιο ακριβά και περιζήτητα χαβιάρια του κόσμου, από το ψάρι οξύρρυγχο, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από τον Αντρέα Χριστοφή. Η ρωσικός οξύρρυγχος ή αλλιώς οξύρρυγχος διαμάντι μπορεί να φτάσει μέχρι τα 235 εκ. σε μήκος και τα 115 κιλά σε βάρος και αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, όπως μας ανέφερε ο κ. Χριστοφή, ο μίνιμουμ χρόνος που πρέπει να περιμένεις, για να ωριμάσει το ψάρι και να έχεις ποιοτικό χαβιάρι είναι 6 χρόνια. 
MH FLOW WATER TECHNOLOGIES LTD: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΕΡΜΑΤΟΣ
Η εταιρεία MH Flow Water Technologies Ltd. ιδρύθηκε το 2012 στην Κύπρο και λειτουργεί στη Λεμεσό, με στόχο τη δημιουργία, ανάπτυξη, κατασκευή και προμήθεια ενός από τα πλέον σύγχρονα συστήματα Διαχείρισης Θαλασσίου Έρματος (BWMS) ηλεκτρόλυσης με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Το σύστημα FlowSafe® είναι συμπαγές, αυξομειώνεται αναλόγως των αναγκών χρήσης με αρθρωτό σχεδιασμό, ως εκ τούτου, ελαχιστοποιεί το κόστος εγκατάστασης στα πλοία. Παράλληλα, με την απολύμανση του θαλάσσιου έρματος, καθίσταται μοναδικό στον κόσμο, με την ταυτόχρονη ικανότητά του να κάνει περισσότερη οικονομία ενέργειας απ’ ό,τι απαιτεί η λειτουργία του. Έτσι, με την εγκατάστασή του μειώνει τόσο τους ρίπους όσο και τα λειτουργικά έξοδα του πλοίου. Τον Σεπτέμβριο του 2017, τέθηκε σε εφαρμογή η παγκόσμια συνθήκη αναφορικά με τη Διαχείριση του Θαλασσίου Έρματος των πλοίων για την προστασία των Θαλασσών (2004) και έτσι η εγκατάσταση συστημάτων πλήρους απολύμανσης των υδάτων που πέφτουν στη θάλασσα κατά την εξισορρόπηση των πλοίων είναι πλέον υποχρεωτική σε παγκόσμια βάση. Η εταιρεία MH Flow Water Technologies Ltd. έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του συστήματος FlowSafe® με τις ρυθμιστικές Αρχές της Αμερικανικής Ακτοφυλακής (USCG) και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας  (IMO). Η εταιρεία έχει πολυσυλλεκτική μετοχική δομή από Κύπριους, Άγγλους και Ολλανδούς επενδυτές, οι οποίοι προσφέρουν πέραν των κεφαλαίων και την τεχνογνωσία, η οποία παραμένει εντός της εταιρείας. Μέσα στους άμεσους σχεδιασμούς της είναι η ανάπτυξη 164 νέων θέσεων εργασίας σε διάστημα 18 μηνών και η ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών σε τρεις τομείς, της Ναυτιλίας, της Ξηράς και της Ενέργειας, υιοθετώντας πάντοτε "πράσινες" πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.
NICOLAIDES & KOUNTOURIS METAL COMPANY LTD: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Η εταιρεία Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd, από το έτος της ίδρυσής της, το 1977, ασχολείται με τον σχεδιασμό, κατασκευή και συναρμολόγηση μεταλλικών δομικών κατασκευών, καθώς και με την παραγωγή προϊόντων ψυχρής κατεργασίας διαμόρφωσης (τραπεζοειδή φύλλα επικάλυψης, μεταλλικά κεραμίδια, μεταλλικές τεγίδες και μηκίδες) και θερμομονωτικών προϊόντων πολυουρεθάνης. Προσφάτως, ανέπτυξε μέθοδο ανακύκλωσης (πλαστικών) Αποβλήτων Πολυουρεθάνης και Πολυστερίνης, προς παραγωγή θερμομονωτικών τσιμεντοκονιαμάτων. Για ένα από τα προϊόντα αυτά, το THERMINK, βραβεύτηκε με το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στον τομέα Μεταποίησης (2014). Για τη συνολική διαδικασία διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων, που δημιούργησε και εφάρμοσε, έλαβε το πρώτο Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Οίκο-Καινοτομίας, Inneon (2016). Η εταιρεία Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd αρέσκεται στις προκλήσεις, ενώ επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα και Εθνικά/Ευρωπαϊκά Σχέδια Χρηματοδότησης, με στόχο τη βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχει. Για παράδειγμα, την παρούσα βρίσκονται σε εξέλιξη 2 καινοτόμα έργα/δράσεις της εταιρείας που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η εταιρεία, στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσής της, έχει δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο εσωτερικό εργαστήριο ελέγχου παραγωγής, για τη διεξαγωγή συνεχών ελέγχων στα θερμομονωτικά προϊόντα που παράγει. Σύντομα, αναμένεται να εγκαινιάσει και ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό κέντρο που θα αφορά αποκλειστικά τον τομέα των Δομικών Κατασκευών. Tο εν λόγω έργο στοχεύει στην παροχή (στον Κυπριακό Τομέα Δομικών Κατασκευών) εργατικού δυναμικού υψηλού επιπέδου κατάρτισης και εξειδίκευσης, ενώ έχει ενταχθεί στο "Σχέδιο Ενίσχυσης των Υποδομών και Συστημάτων Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού" της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΑΝΑΔ).
NIPD GENETICS: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Η NIPD Genetics είναι μια καινοτόμος εταιρεία βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας, ανάπτυξης και παροχής μη επεμβατικών γενετικών διαγνωστικών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε το 2010 και αξιοποιεί τις καινοτόμες μεθόδους γενετικής και βιοπληροφορικής ανάλυσης για την ανάπτυξη εξετάσεων και τεχνολογιών, αλλά και για τη διάγνωση και πρόληψη γενετικών παθήσεων. Ιδρυτής και γενικός εκτελεστικός διευθυντής της NIPD Genetics είναι ο Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, ένας παγκοσμίου φήμης γενετιστής στον τομέα του Προγεννητικού Ελέγχου, με πολύχρονη εμπειρία στην ανάπτυξη και διοίκηση ερευνητικών ομάδων και οργανισμών στον τομέα της μοριακής ιατρικής. Η εταιρεία, με ανθρώπινο δυναμικό 50 ατόμων, έχει όραμά της να πρωτοπορεί διεθνώς στον τομέα του ελεύθερου DNA και των μη επεμβατικών διαγνωστικών γενετικών εξετάσεων, αναπτύσσοντας και προσφέροντας υψηλής απόδοσης και αξίας υπηρεσίες και τεχνολογίες αιχμής. Η NIPD Genetics αποτελεί μια από τις πλέον καταξιωμένες ευρωπαϊκές εταιρείες βιοτεχνολογίας που έχουν αναπτύξει τη δική τους τεχνολογία για μη επεμβατικό έλεγχο, παρέχοντας υπηρεσίες πολύ υψηλής ακρίβειας αποτελεσμάτων. Οι εξετάσεις αυτές παρέχονται διεθνώς σε 20 χώρες και σε τρεις ηπείρους με συνεχώς αυξανόμενες τάσεις. Τα εργαστήρια της εταιρείας είναι διεθνώς διαπιστευμένα από το College of American Pathologists. Η εταιρεία κατέχει δικές της πατέντες προστασίας των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, ενώ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υλοποίησής ενός πρωτοποριακού πλάνου ανάπτυξης, που αφορά την επέκταση της τεχνολογίας και των υπηρεσιών της στους τομείς της υγρής βιοψίας για τον μη επεμβατικό έλεγχο του καρκίνου, στον τομέα του προεμφυτευτικού ελέγχου, του νεογνικού ελέγχου, του μεταγεννητικού ελέγχου και των μεταμοσχεύσεων. Η NIPD Genetics αναπτύσσει περαιτέρω την τεχνολογία και τις υπηρεσίες της και καταθέτει επιπρόσθετες πατέντες προστασίας των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας καινοτόμων προϊόντων της.
SIGNALGENERIX: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ
signalgenerix
H SignalGeneriX είναι κυπριακή εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), υψηλής τεχνολογίας, η οποία εφαρμόζει την προηγμένη γνώση της σε αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες για τη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων hardware και software, τα οποία σχεδιάζονται και αναπτύσσονται αποκλειστικά για τους πελάτες της. H εταιρεία, η οποία είναι πιστοποιημένη με ISO 9001 και ISO 27001, εδρεύει στη Λεμεσό, και σήμερα εξάγει τις τεχνολογίες της σε 28 χώρες. Η φιλοσοφία και η στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας επικεντρώνονται στην εκπόνηση υψηλού επιπέδου βιομηχανικής έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ασφάλεια, ο περιβαλλοντικός έλεγχος και η ιατρική, όπου η εταιρεία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στους εν λόγω τομείς, οι επιχειρηματικές της συνεργασίες περιλαμβάνουν εταιρείες κολοσσούς όπως, μεταξύ άλλων, η Siemens, Thomson, Ηewlett Packart, CSEM, η Autronica κ.ά., αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες η SignalGeneriX βοηθά να αναπτύξουν τα δικά τους ηλεκτρονικά προϊόντα. Η SignalGeneriX έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία καινοτομίας, τα οποία αποτελούν σημαντική αναγνώριση για τη δουλειά της. Σε διεθνές επίπεδο, η εταιρεία έχει κερδίσει το 2017 το Ευρωπαϊκό Βραβείο Διαστήματος για τη Δορυφορική Πλοήγηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ενώ το 2014 έχει τιμηθεί από τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία με το διεθνούς κύρους βραβείο Lloyds List Global Innovation Award. Η εταιρεία έχει ανακηρυχθεί εθνικός πρωταθλητής στον τομέα της επιχειρηματικότητας για το 2016/17 και στον τομέα της καινοτομίας για το 2014/15 από τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία. Σε εθνικό επίπεδο, επίσης, η SignalGeneriX έχει τιμηθεί με το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας, το Κυπριακό Βραβείο Μηχανικής και το Cyprus Quality Leader Award.
SWEETPEEN: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ APP ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙ
sweetpeen
Βρες τον αριθμό του τηλεφώνου, πάρε στο εστιατόριο ή το club για κράτηση. Δεν απαντάει κανείς; Πάρε ξανά μετά από λίγο… Αλήθεια, πόσες φορές βρέθηκες σε αυτήν τη θέση στην προσπάθειά σου να κανονίσεις βραδινή έξοδο με παρέα; Εναλλακτικά, πώς θα σου φαινόταν αν υπήρχε μια εφαρμογή που θα σου έδινε τη δυνατότητα από το κινητό σου να στείλεις ένα μήνυμα, με όλες τις σχετικές πληροφορίες για την κράτησή σου και όλα να γίνουν αυτόματα για σένα; Sweet! Κάπως έτσι σκέφτηκαν ο Κύπρος Κυπριανίδης και ο Ανδρέας Πίγκας από τη Λευκωσία, δημιουργώντας αρχικά μια εφαρμογή, για να έχεις μαζεμένες τις επιλογές σου για φαγητό, καφέ και ποτό, με σχόλια, αξιολογήσεις, αλλά και live commenting από το τι συμβαίνει εκείνη την ώρα σε κάθε μαγαζί. Πρόσφατα, όμως, το εξέλιξαν, λανσάροντας μια καινούργια εφαρμογή, μέσα από την οποία μπορείς να κάνεις κράτηση στο μαγαζί που θέλεις, στέλνοντας απλώς ένα μήνυμα με όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Σήμερα, έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη σε playstore και appstore, πέραν των 25,000 ατόμων, τα οποία έχουν την ευχέρεια να κάνουν δωρεάν κράτηση σε πέραν των 700 εστιατορίων, καφετεριών, clubs και bars σε όλη την Κύπρο, ενώ στους σχεδιασμούς της ομάδας είναι και η επέκταση στο εξωτερικό.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
-Η εισαγωγή στην αγορά ενός νέου ή σημαντικά βελτιωμένου σε σχέση με τα βασικά του χαρακτηριστικά, τις τεχνικές προδιαγραφές, το ενσωματωμένο λογισμικό ή άλλα μη υλικά συστατικά, προστιθέμενες χρήσεις ή τη φιλικότητα προς τον χρήστη, προϊόντος
-Η εισαγωγή στην επιχείρηση μίας νέας ή σημαντικά βελτιωμένης διαδικασίας παραγωγής, μεθόδου παροχής και διανομής ή διαδικασίας υποστήριξης για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες.
-Η τεχνολογική καινοτομία πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα νέων τεχνολογικών εξελίξεων, νέων συνδυασμών υπαρχουσών τεχνολογιών ή στη χρησιμοποίηση άλλου είδους γνώσεων που αποκτήθηκαν από την επιχείρηση. Οι μεταβολές καθαρά αισθητικής φύσεως δεν περιλαμβάνονται.
ΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
-Οργανωτική μη τεχνολογική καινοτομία είναι η εφαρμογή νέων μεθόδων ή μεταβολών των μεθόδων, όσον αφορά στη δομή ή τη διοίκηση της επιχείρησης, που αποσκοπούν στη βελτίωση της χρήσης των γνώσεων στην επιχείρηση, της ποιότητας των αγαθών και των υπηρεσιών ή της αποτελεσματικότητας των ροών εργασίας.
-Μη τεχνολογική καινοτομία εμπορίας είναι η εφαρμογή νέων ή βελτιωμένων σχεδίων ή μεθόδων πώλησης που αποσκοπούν στην αύξηση της ελκυστικότητας των αγαθών και των υπηρεσιών ή στην είσοδο σε νέες αγορές.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
• Νέες μέθοδοι στην παρασκευή τελικών και άλλων προϊόντων/υπηρεσιών µε νέες πρώτες ύλες.
• Χρήση νέων, φιλικών προς το περιβάλλον, υλικών.
• Προϊόντα βιοτεχνολογίας.
• Νέες ενεργειακές τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα.
• Φάρμακα βιολογικής βάσης.
• Νέες διαγνωστικές μέθοδοι στην ιατρική ή στην παραγωγή.
• Τεχνολογίες αισθητήρων.
• Προϊόντα για την παροχή προστασίας του χρήστη ή περιβάλλοντος.
• Συστήματα ολικής διαχείρισης απορριμμάτων ή αποβλήτων.
• Αξιοποίηση απορριμμάτων/αποβλήτων.
• Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης ανά μονάδα προϊόντος / υπηρεσίας.
• Ενσωμάτωση "πράσινων" τεχνολογιών στην παραγωγική / παροχή υπηρεσιών.
• Μέθοδος μέτρησης και ελέγχου διαδικασιών ή/και ποιότητας των προϊόντων µε αισθητήρες.
• Συστήματα που μετρούν και ελέγχουν τα αποθέµατα των προϊόντων.
• Εισαγωγή μεθόδων που στηρίζονται σε ψηφιακές τεχνολογίες για την ανάπτυξη της παραγωγής (π.χ. αυτοματοποιημένη γραµµή παραγωγής).
• Εισαγωγή προγραμμάτων προσομοίωσης για τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση των τελικών ή και των ενδιάµεσων µεθόδων της παραγωγής και των προϊόντων.
ΕΜΠΟΡΙΟ - ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
• Εισαγωγή οικολογικών προϊόντων στη σειρά των αγαθών.
• Νέα είδη υπηρεσιών πιστοποίησης.
• Εισαγωγή επιπρόσθετων υπηρεσιών: συνδυασμένες υπηρεσίες (π.χ. τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, εξέταση και πιστοποίηση υπηρεσιών).
• Πώληση απευθείας στον πελάτη - Ηλεκτρονική ανταλλαγή προϊόντων.
• Μείωση ενεργειακού "αποτυπώματος" παραγωγικών διαδικασιών.
• Μέθοδοι εντοπισμού και ελέγχου των φορτίων.
• Ψηφιακός χειρισμός προϊόντων.
• Εισαγωγή καναλιών άμεσης επανατροφοδότησης μεταξύ πελάτη-παραγωγού.
• Ηλεκτρονικοί κατάλογοι (π.χ. σε οπτικούς δίσκους).
• Κέντρα εξυπηρέτησης πελατών για συντονισμό όλων των απαιτήσεών τους.
ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
• Ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για καινοτόμες εφαρμογές (π.χ. αγροτικός τομέας).
• Ανάπτυξη ευέλικτου και φιλικού προς τον χρήστη λογισµικού.
• Υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού πρωτότυπου προϊόντος / διεργασίας / παροχής υπηρεσίας.
• Ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξομοίωσης και μοντελοποίησης.
• Εξ αποστάσεως συντήρηση λογισµικού και παροχή συμβουλών.
• Παροχή νέων εφαρμογών και προγραμμάτων πολυµέσων.
• Εφαρμογές εκπαίδευσης εξ αποστάσεως.
• Εφαρμογή θερµογραφικών και μεθόδων/τεχνικών - μη καταστροφικών ελέγχων στην αποτίµηση τεχνικών συστημάτων.
• Εφαρμογές τηλεματικής και ψηφιακών συστημάτων μετάδοσης.
• Εφαρμογές τηλε-ιατρικής.
ΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
• Τα πιστοποιητικά ISO ή η εισαγωγή συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου ποιότητας είναι τεχνολογική καινοτομία µόνο όταν συνδέονται άμεσα µε την εισαγωγή νέων ή σηµαντικά βελτιωµένων διαδικασιών.
• Η δημιουργία μίας απλής ιστοσελίδας µε πληροφορίες, χωρίς online νέες και πρωτότυπες υπηρεσίες δεν αποτελεί καινοτομία. Αν υπάρχουν οι πρωτότυπες υπηρεσίες, τότε αποτελεί παράδειγμα μη τεχνολογικής καινοτομίας.
• Οι οργανωτικές καινοτομίες θεωρούνται τεχνολογικές µόνο στην περίπτωση που βασίζονται σε νέες τεχνολογικές εφαρμογές και επιφέρουν μετρήσιμες αλλαγές στην απόδοση, για παράδειγμα αύξηση στην παραγωγικότητα ή στις πωλήσεις.
• Διακοπή χρήσης µίας διαδικασίας, µεθόδου εµπορίας ή εµπορικής εκμετάλλευσης ενός προϊόντος.
• Αλλαγές προερχόμενες αποκλειστικά από µεταβολές των τιµών των παραγωγικών συντελεστών.
• Απλή αντικατάσταση ή αναβάθμιση ενός προϊόντος ή διαδικασίας ή συσκευασίας.
• Παραγωγή επί παραγγελία.
• Εποχιακές και άλλες κυκλικές μεταβολές.
• Αλλαγές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθµό από τη μόδα ή γενικά αλλαγές αισθητικής φύσεως.